Máslové trubičky – recept

Máslové trubičky jsou velice lahodné a chutné. Jsou připravovány z křehkého máslového těsta a obvykle plněny máslovou nebo ořechovou náplní. Tato sladká dobrota je oblíbená pro svou bohatou a křehkou chuť.

Ingredience

Pro těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 225 g másla (měkkého)
  • 75 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce studené vody

Pro náplň:

  • 100 g mletých ořechů (například vlašských nebo lískových)
  • 75 g cukru moučka
  • 75 g másla (rozpuštěného)
  • 1/2 lžičky skořice (volitelně)
  • Cukr krystal (pro obalení)

Postup

  1. Příprava těsta:
    • V míse smíchejte hladkou mouku s máslem, cukrem moučka, vanilkovým cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte žloutek a až 3 lžíce studené vody a hněťte těsto, dokud nevytvoříte hladkou a kompaktní hmotu. Přidávejte vodu po lžících jen pokud je to potřeba.
    • Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho odpočívat v lednici asi 30 minut.
    • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech s pečícím papírem.
  2. Příprava náplně:
    • V míse smíchejte mleté ořechy s cukrem moučkou a skořicí (pokud používáte). Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud nevznikne náplň.
  3. Tvarování trubiček:
    • Po odpočinku těsto rozválejte na tenký plát (asi 2 až 3 mm tlustý).
    • Vykrajujte pruhy o šířce asi 2 až 3 cm a délce podle vašeho uvážení.
    • Na každý pruh dejte malé množství ořechové náplně.
  4. Skládání trubiček:
    • Těsto s náplní opatrně zatáhněte do tvaru trubičky. Mějte na paměti, že těsto se během pečení rozvine, takže neberte příliš velké kusy.
  5. Pečení:
    • Položte trubičky na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut, dokud nejsou dozlatova.
  6. Chlazení:
    • Nechte máslové trubičky vychladnout. Po vychladnutí budou křehké a připravené k podávání.
  7. Podávání:
    • Máslové trubičky můžete servírovat na dezertním talíři. Jsou skvělým doplňkem k čaji nebo ke kávě.

Máslové trubičky jsou výbornou sladkou delikatesou pro různé příležitosti. Jsou příjemně křehké, křupavé a s náplní potěší opravdu každého milovníka sladkých dobrot.

Napsat komentář