Máslové trubičky jsou velice lahodné a chutné. Jsou připravovány z křehkého máslového těsta a obvykle plněny máslovou nebo ořechovou náplní. Tato sladká dobrota je oblíbená pro svou bohatou a křehkou chuť.
Ingredience
Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 225 g másla (měkkého)
- 75 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- 1 žloutek
- 3 lžíce studené vody
Pro náplň:
- 100 g mletých ořechů (například vlašských nebo lískových)
- 75 g cukru moučka
- 75 g másla (rozpuštěného)
- 1/2 lžičky skořice (volitelně)
- Cukr krystal (pro obalení)
Postup
- Příprava těsta:
- V míse smíchejte hladkou mouku s máslem, cukrem moučka, vanilkovým cukrem a špetkou soli.
- Přidejte žloutek a až 3 lžíce studené vody a hněťte těsto, dokud nevytvoříte hladkou a kompaktní hmotu. Přidávejte vodu po lžících jen pokud je to potřeba.
- Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho odpočívat v lednici asi 30 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech s pečícím papírem.
- Příprava náplně:
- V míse smíchejte mleté ořechy s cukrem moučkou a skořicí (pokud používáte). Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte, dokud nevznikne náplň.
- Tvarování trubiček:
- Po odpočinku těsto rozválejte na tenký plát (asi 2 až 3 mm tlustý).
- Vykrajujte pruhy o šířce asi 2 až 3 cm a délce podle vašeho uvážení.
- Na každý pruh dejte malé množství ořechové náplně.
- Skládání trubiček:
- Těsto s náplní opatrně zatáhněte do tvaru trubičky. Mějte na paměti, že těsto se během pečení rozvine, takže neberte příliš velké kusy.
- Pečení:
- Položte trubičky na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut, dokud nejsou dozlatova.
- Chlazení:
- Nechte máslové trubičky vychladnout. Po vychladnutí budou křehké a připravené k podávání.
- Podávání:
- Máslové trubičky můžete servírovat na dezertním talíři. Jsou skvělým doplňkem k čaji nebo ke kávě.
Máslové trubičky jsou výbornou sladkou delikatesou pro různé příležitosti. Jsou příjemně křehké, křupavé a s náplní potěší opravdu každého milovníka sladkých dobrot.