Tyto výborné medové trubičky jsou oblíbeným tradičním cukrovím a pochoutkou, které se připravuje zejména o Vánocích, ale můžete si je vychutnat a dopřát třeba dětem kdykoliv během roku. Jsou křehké, sladké, plněné lahodným krémem, a často se podávají například s kávou nebo čajem. Tak neváhejte a zkuste tento výborný recept na medové trubičky.
Ingredience
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- 1 vejce
- 100g másla
- 1 lžička jedlé sody
Krém
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1-2 lžíce rumu (volitelné)
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a jedlou sodu. Přidejte máslo, vejce a med.
- Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň hodinu.
- Z odpočinutého těsta vyválejte tenký plát a nakrájejte ho na proužky. Tyto proužky namotejte na kovové trubičky (formičky na trubičky).
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Trubičky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8 až 10 minut, dokud nezezlátnou. Po upečení je nechte chvíli vychladnout a potom je opatrně sundejte z formiček.
- V míse vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do hladké a nadýchané konzistence. Podle chuti přidejte rum. Pokud děláte trubičky pro děti, tak rum vynechejte.
- Vychladlé trubičky naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku.
- Trubičky můžete namáčet do rozpuštěné čokolády a ozdobit podle chuti. Nechte je ztuhnout a uložte například do nějaké krabice, kde vydrží několik dní krásně křehké.