Medovník se zakysanou smetanou recept

Medovník se zakysanou smetanou je tradičním a oblíbeným medovým dortem, který kombinuje sladkost medu se svěží a krémovou zakysanou smetanou. Zde je jednoduchý recept na přípravu medovníku se zakysanou smetanou, který vám bude zaručeně chutnat a tento hrnkový recept si oblíbíte.

Ingredience

Těsto na medovník

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1/2 hrnku másla, měkkého
  • 1 hrnek cukru
  • 4 vejce
  • 1 hrnek medu
  • 1 hrnek horké vody

Krém ze zakysané smetany

  • 2 hrnky zakysané smetany
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte dortovou formu máslem a vysypte ji moukou.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a mletý hřebíček.
  3. V další míse utřete máslo s cukrem dohladka. Přidejte vejce s medem a dobře promíchejte.
  4. Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí a horkou vodu. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  5. Těsto rozdělte do připravené dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut nebo dokud dort nenaskočí.
  6. Nechte medovník vychladnout a poté ho rozřízněte na dvě stejné vrstvy.
  7. Ve velké míse smíchejte zakysanou smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt až dohladka.
  8. Nanesete vrstvu smetanového krému na spodní část dortu a přikryjte ho druhou vrstvou dortu.
  9. Pokud si přejete, můžete posypat vrchní vrstvu dortu moučkovým cukrem nebo na medovník přidat ozdobu dle vlastního výběru, případně čokoládovou polevu.

Medovník se zakysanou smetanou je připraven k servírování. Můžete ho krájet na plátky a servírovat jako sladký dezert. Tento medovník je skvělou a lahodnou kombinací medového těsta s krémovou zakysanou smetanou, která vytváří dokonalý kontrast chutí.

Napsat komentář