Medovník se zakysanou smetanou je tradičním a oblíbeným medovým dortem, který kombinuje sladkost medu se svěží a krémovou zakysanou smetanou. Zde je jednoduchý recept na přípravu medovníku se zakysanou smetanou, který vám bude zaručeně chutnat a tento hrnkový recept si oblíbíte.
Ingredience
Těsto na medovník
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1/2 hrnku másla, měkkého
- 1 hrnek cukru
- 4 vejce
- 1 hrnek medu
- 1 hrnek horké vody
Krém ze zakysané smetany
- 2 hrnky zakysané smetany
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte dortovou formu máslem a vysypte ji moukou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a mletý hřebíček.
- V další míse utřete máslo s cukrem dohladka. Přidejte vejce s medem a dobře promíchejte.
- Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí a horkou vodu. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Těsto rozdělte do připravené dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut nebo dokud dort nenaskočí.
- Nechte medovník vychladnout a poté ho rozřízněte na dvě stejné vrstvy.
- Ve velké míse smíchejte zakysanou smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt až dohladka.
- Nanesete vrstvu smetanového krému na spodní část dortu a přikryjte ho druhou vrstvou dortu.
- Pokud si přejete, můžete posypat vrchní vrstvu dortu moučkovým cukrem nebo na medovník přidat ozdobu dle vlastního výběru, případně čokoládovou polevu.
Medovník se zakysanou smetanou je připraven k servírování. Můžete ho krájet na plátky a servírovat jako sladký dezert. Tento medovník je skvělou a lahodnou kombinací medového těsta s krémovou zakysanou smetanou, která vytváří dokonalý kontrast chutí.