Meruňková bublanina s drobenkou je vynikající moučník nejen pro milovníky meruněk a skvělé drobenky, který spojuje sladkou a šťavnatou meruňku právě s křupavou drobenkou na vrchu. Zde je recept, který musíte určitě vyzkoušet.
Ingredience
Pro těsto
- 2 hrnky meruněk (opláchnutých, oloupaných, rozkrojených a zbavených pecek)
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku odstátého mléka
- 2 velká vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
Pro drobenku
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1/4 hrnku másla
- 1/2 čajové lžičky skořice (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte hladkou mouku, sůl a prášek do pečiva.
- V druhé míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Dobře vše promíchejte.
- Postupně přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Přidejte oloupané a nakrájené meruňky a jemně je vmíchejte do těsta.
- Vymažte plech nebo koláčovou formu máslem nebo olejem.
- Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete.
- V malé míse smíchejte mouku, cukr a případně skořici pro drobenku.
- Přidejte nakrájené máslo a rukama ho promíchejte s moukou a cukrem, dokud nevznikne drobenka.
- Rozprostřete drobenku na vrch těsta.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, nebo dokud není bublanina upečená dozlatova.
- Nechte meruňkovou bublaninu chvíli vychladnout. Můžete ji podávat ale také teplou.
Meruňková bublanina s drobenkou je výborná kombinace sladkých meruněk s křupavou drobenkou. Drobenka dodá moučníku příjemný vzhled, lehkou křupavost a krásně se doplňuje s ovocem.