Rychlý meruňkový koláč – recept s tvarohem a drobenkou

Pokud hledáte rychlý recept na výborný meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou, tak jste právě našli a rozhodně ho vyzkoušejte, protože stojí za to. Pokud byste chtěli, můžete samozřejmě meruňky nahradit jiným ovocem podle chuti a podle toho, jaké ovoce máte právě k dispozici.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklého)
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Na náplň

  • 300 g tvarohu
  • 3 lžíce cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 větší vajíčka
  • 300 g meruněk (čerstvých nebo mražených, omytých a zbavených pecek)

Na drobenku

  • 75 g hladké mouky
  • 50 g másla (studeného)
  • 50 g cukru

Postup

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutek. Vypracujte těsto do hladké hroudy.
    • Zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
  2. Tvarohová náplň:
    • Ve velké míse smíchejte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Můžete použít ruční metli nebo mixér, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
  3. Příprava:
    • Troubu si předehřejte na 180 °C.
    • Vyválejte těsto na velikost formy na koláč (kolem 26 cm) a přeneste ho do formy. Vytvořte okraje.
  4. Náplň a meruňky nebo jiné ovoce:
    • Na těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozložte.
    • Na náplň naskládejte meruňky. Pokud jsou mražené, nemusíte je předem rozmrazovat.
  5. Drobenka:
    • V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo a cukr prsty, dokud nevznikne drobenka.
    • Na meruňky posypte připravenou drobenkou, rovnoměrně ji rozložte.
  6. Pečení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a tvarohová náplň neztuhne.
  7. Podávání:
    • Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou můžete podávat teplý nebo studený. Doporučujeme ho posypat před podáváním moučkovým cukrem.

Výborný meruňkový koláč s krémovou tvarohovou náplní a křupavou drobenkou potěší snad každého. Skvěle se hodí buď jen tak, na svačinu ke kávě, ale poslouží také jako skvělé pohoštění.

Napsat komentář