Jednoduchá mramorová bábovka – recept

Mramorovou bábovku můžete v podstatě udělat z jakéhokoliv receptu tím, že do poloviny těsta přidáte kakao a smícháte tyto těsta ve formě. Tady máte rovnou recept na jednoduchou mramorovanou bábovku, která nabízí další prostor pro vaše vylepšení a přidání dalších ingrediencí. Můžete přidat ořechy, nastrouhanou citrónovou kůru nebo třeba kousky čokolády.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr
  • Špetka soli

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Připravte si formu. Vymažte ji například olejem nebo máslem a vysypte strouhankou.
  3. Ve velké míse smíchejte krystalový cukr, olej, vajíčka, mléko a vanilkový cukr. Promíchejte vše důkladně dohladka.
  4. Postupně přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Rozdělte těsto na dvě stejné části. Do jedné části přidejte kakaový prášek a promíchejte, aby vzniklo kakaové těsto.
  6. Do připravené formy střídavě nalívejte světlé a kakaové těsto. Při každém přelévání jemně protřepávejte formu, aby se těsta promíchala a vytvořil se efekt mramoru.
  7. Dejte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 až 50 minut, nebo dokud není bábovka dozlatova.
  8. Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě a následně můžete vyklopit například na větší talíř nebo na nějaký podnos.

Tímto způsobem vytvoříte krásnou a chutnou mramorovou bábovku. Podle své chuti a preferencí můžete přidat také další ingredience a různě experimentovat se samotným mícháním světlého a kakaového těsta a zkoušet různé efekty mramoru.

Napsat komentář