Mramorovou bábovku můžete v podstatě udělat z jakéhokoliv receptu tím, že do poloviny těsta přidáte kakao a smícháte tyto těsta ve formě. Tady máte rovnou recept na jednoduchou mramorovanou bábovku, která nabízí další prostor pro vaše vylepšení a přidání dalších ingrediencí. Můžete přidat ořechy, nastrouhanou citrónovou kůru nebo třeba kousky čokolády.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Vanilkový cukr
- Špetka soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Připravte si formu. Vymažte ji například olejem nebo máslem a vysypte strouhankou.
- Ve velké míse smíchejte krystalový cukr, olej, vajíčka, mléko a vanilkový cukr. Promíchejte vše důkladně dohladka.
- Postupně přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Rozdělte těsto na dvě stejné části. Do jedné části přidejte kakaový prášek a promíchejte, aby vzniklo kakaové těsto.
- Do připravené formy střídavě nalívejte světlé a kakaové těsto. Při každém přelévání jemně protřepávejte formu, aby se těsta promíchala a vytvořil se efekt mramoru.
- Dejte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 až 50 minut, nebo dokud není bábovka dozlatova.
- Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě a následně můžete vyklopit například na větší talíř nebo na nějaký podnos.
Tímto způsobem vytvoříte krásnou a chutnou mramorovou bábovku. Podle své chuti a preferencí můžete přidat také další ingredience a různě experimentovat se samotným mícháním světlého a kakaového těsta a zkoušet různé efekty mramoru.