Hrnková mrkvová buchta – recept na plech (volitelně s ořechy a skořicí)

Jednoduchá mrkvová buchta je vynikající a zdravější moučník, který kombinuje vláčné těsto s čerstvou mrkví a kořením. Je snadná na přípravu a chutná skvěle. Zde je hrnkový recept na jednoduchou mrkvovou buchtu, která se vám zaručeně povede.

Ingredience

  • 2 hrnky strouhané mrkve
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • špetka mletého hřebíčku (nepovinné)
  • špetka mletého muškátového oříšku (nepovinné)
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypejte plech máslem a moukou nebo použijte pečicí papír.
  2. Ve velké míse smíchejte strouhanou mrkev, cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt. Dobře vše promíchejte.
  3. Přidejte hladkou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl, skořici a případně mletý hřebíček, muškátový oříšek a nasekané vlašské ořechy. Důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto, ve kterém nebudou hrudky.
  4. Rozprostřete těsto do připraveného plechu a vyrovnejte povrch.
  5. Pečte buchtu v předehřáté troubě po dobu přibližně 40 až 50 minut. Pro ověření můžete provést test – zasuňte do středu buchty špejli a pokud vyjde suchá, je mrkvová buchta hotová.
  6. Nechte buchtu vychladnout a můžete ji podávat.

Jednoduchá mrkvová buchta je lahodným a zdravým moučníkem, který můžete podávat teplý nebo studený. Je skvělý na ranní svačinu, odpolední čaj nebo jako sladký závěr po hlavním jídle. Můžete ji také ozdobit polevou nebo posypat moučkovým cukrem před podáváním.

Napsat komentář