Recepty na moučníky z mrkve jsou oblíbené díky své chuti a vláčnosti. A ani tento vynikající recept na vláčný mrkvový dort s tvarohovým krémem a ořechy není výjimkou. Tento dort je skvělou kombinací chutí, které spolu skvěle ladí. Zkuste tento základní recept a rozhodně nebudete litovat.
Ingredience
Mrkvový dort
- 250 g strouhané mrkve
- 200 g cukru
- 150 ml rostlinného oleje
- 3 velká vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- Špetka soli
- 100 g nasekaných ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy nebo podle preference)
Tvarohový krém
- 500 g tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 ml šlehačky (volitelně)
- Citronová kůra z BIO citronu (podle chuti)
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte dortovou formu, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
- Ve velké míse smíchejte strouhanou mrkev, cukr a rostlinný olej.
- Přidejte vejce a dobře vše promíchejte.
- Do směsi přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Přidejte nasekané ořechy a promíchejte.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte asi 40 až 45 minut, nebo dokud z dortu nevytáhnete suchou špejli po vpíchnutí do středu.
- Nechte mrkvový dort vychladnout ve formě.
- Mezitím připravte tvarohový krém. Ve velké míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Pokud máte rádi krémovější konzistenci, můžete přidat šlehačku a lehce krém prošlehat.
- Dort rozkrojte na dvě či tři části podle jeho výšky a vaší preference. Namažte jednu část tvarohovým krémem a pokládejte další vrstvy dortu, opět promazávejte krémem.
- Vrchní část mrkvového dortu můžete posypat nasekanými ořechy nebo ozdobit podle vaší představivosti.
- Nechte dort odležet v lednici, aby se krém vychladil a dort se hezky odležel.
Díky tomuto vyzkoušenému receptu připravíte chutný a vláčný mrkvový dort s tvarohovým krémem a ořechy, který bude skvělým dezertem na různé příležitosti.