Tyto vynikající, nadýchané květákové placičky se sýrem (bez mouky) jsou lahodné a zdravé placičky, které jsou perfektní jako lehký pokrm jen tak nebo nevšední a zdravá příloha. Tento recept je ideální pro ty, kteří preferují bezlepkovou stravu nebo se prostě vyhýbají mouce.
Ingredience
- 1 středně velký květák
- 2 vejce
- 1 hrnek strouhaného sýra (například eidam, gouda)
- 1/4 čajové lžičky česneku v prášku
- Sůl a pepř podle chuti
- Petržel nebo jiné bylinky na ozdobení (volitelné)
- Olej, sádlo, nebo máslo na smažení
Postup
- Rozehřejte si troubu na 190 °C a připravte plech vyložený pečicím papírem.
- Květák rozsekejte na menší kousky a rozmixujte do hrubé konzistence v mixéru.
- Vložte květák do vody a uvařte do měkka. Potom ho sceďte, vyndejte a nechte vychladnout.
- Vychladlý květák vložte například do čisté utěrky nebo kuchyňského hadru a vyždímejte nadbytečnou vodu. Je potřeba, aby byl květák co nejsušší, aby placičky dobře držely pohromadě a nerozpadaly se.
- Dejte vyždímaný květák do mísy, přidejte vejce, strouhaný sýr, česnek v prášku, sůl a pepř. Dobře vše promíchejte, dokud nezískáte konzistenci podobnou těstu na placičky.
- Na rozehřátou pánev přidejte trochu oleje nebo másla. Jakmile je pánev dostatečně rozpálená, vytvořte z květákové směsi placičky přibližně o průměru 8 cm a dávejte je na pánev.
- Smažte placičky z obou stran, dokud nejsou zlatavě hnědé a pevné, což by mělo trvat asi tak 3 minuty z každé strany.
- Hotové placičky skládejte na talíř a podávejte teplé například s česnekovým nebo bylinkovým dipem.