Delikátní a zdravá. Tato nakládaná červená řepa je chutný a osvěžující pokrm, který můžete připravit jednoduše doma a užít si ji v kombinaci s nějakým dobrým masem. Zkuste tento zdravý recept na tradiční nakládanou červenou řepu.
Ingredience
- 2 střední červené řepy
- Nastrouhaný křen podle chuti (volitelně)
- 1/2 hrnku vody
- 1/2 hrnku octa (např. jablečný ocet)
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička soli
- 6 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
Postup
- Oloupejte červené řepy a nakrájejte je na tenké plátky nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
- V hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl, nové koření a bobkové listy. Přivedete k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
- Přidejte červenou řepu do vařícího nálevu a vařte asi 2 až 3 minuty, dokud není řepa měkká. Nemusíte vařit příliš dlouho, aby řepa zůstala příjemně křupavá.
- Dejte hrnec s řepou stranou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vychladlou nakládanou červenou řepu dejte do uzavíratelné nádoby, zalijte ji nálevem a zkontrolujte, že je červená řepa ponořená v nálevu.
- Uzavřete nádobu nebo sklenici a dejte do lednice. Nakládaná červená řepa by měla zůstat v lednici alespoň několik hodin, nejlépe však přes noc před podáváním, aby se dobře propojily všechny chutě.
Nakládanou červenou řepu můžete podávat jako přílohu k různým jídlům. Skvěle se hodí především k masu. Je také výbornou občerstvující pochoutkou samotná, případně ji můžete použít na nějaký salát nebo doplněk k jiným jídlům. Podle chuti můžete samozřejmě přidat také libovolné množství nastrouhaného křenu.