Nakládané zelí je oblíbenou a zdravou pochoutkou nebo ingrediencí, kterou lze snadno připravit doma. Přinášíme vám recept na nakládané zelí do sklenic nebo do zeláku.
Ingredience
- 1 velká hlava bílého zelí (cca 2 kg)
- 3 mrkve, oloupané a nastrouhané
- 3 středně velké cibule, nakrájené na tenké proužky
- 3 lžíce soli (dle chuti)
- 1 lžíce kmínu (volitelné)
- 1 lžíce koriandru (volitelné)
- 1 lžíce nového koření (volitelné)
- 1 lžíce cukru
- Voda
Postup
- Příprava zelí: Odstraňte vnější listy z hlavy zelí a nakrájejte zelí na tenké proužky. Můžete použít nůž nebo nastrouhat zelí na hrubém struhadle.
- Nasolení zelí: Do velké mísy dejte nakrájené zelí a cibuli. Přidejte sůl a promíchejte, aby se sůl rovnoměrně rozložila. Nechte zelí alespoň 30 minut odpočívat, aby se uvolnila jeho šťáva.
- Vypláchnutí soli: Po 30 minutách vypláchněte zelí a cibuli studenou vodou, abyste odstranili nadbytečnou sůl. Nechte několikrát propláchnout a potom nechte vodu odkapat.
- Nakládání do sklenic nebo zeláku: Vrstvami plňte sklenice nebo zelák, střídavě s nastrouhanými mrkvemi. Můžete přidat i koření, jako je kmín, koriandr a nové koření, pokud máte rádi kořeněnou chuť. Vrstvy vždy tlačte, aby zelí bylo dobře stlačené.
- Zalití vodou: Zelí zalijte studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené.
- Uzavření: Pokud používáte sklenice, uzavřete je víčky. Pokud používáte zelák, přikryjte jej víkem nebo těžkým talířem.
- Fermentace: Nakládané zelí nechte stát při pokojové teplotě 3 až 5 dnů, aby probíhala fermentace. Během této doby zelí zkvasí a získává charakteristickou kyselou chuť.
- Skladování: Po dokončení fermentace přesuňte nakládané zelí do lednice. Můžete ho skladovat několik týdnů až několik měsíců.
Nakládané zelí je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům, jako jsou masová jídla, sendviče nebo hot dogy. Má osvěžující a kyselou chuť a je plné probiotik, které jsou pro velmi prospěšné pro trávení. Toto kysané zelí můžete také použít jako skvělou ingredienci pro mnoho dalších jídel.