Nakládaný hermelín s brusinkami je lahodný a oblíbený pokrm, který kombinuje sýr s ovocnou sladko-kyselkavou chutí brusinek. Zde je zajímavý recept na přípravu nakládaného hermelínu s brusinkami. Nejedná se tak pouze o nakládaný hermelín, ke kterému si dáte brusinky, ale jsou přímo součástí receptu.
Ingredience
- 2 kousky hermelínu
- 100 g brusinek (čerstvých, zavařených nebo sušených)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce bílého octa
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
Postup
- Pokud používáte sušené brusinky, namočte je do horké vody a nechte je změknout. Poté je dobře opláchněte.
- Čerstvé brusinky opláchněte a osušte. Zavařené brusinky rovnou použijte.
- Pokud máte celý kousek hermelínu, rozřízněte ho na polovinu tak, aby vznikly dvě stejně velké části.
- Smíchejte cukr, vodu, ocet, skořici, hřebíček a muškátový oříšek v malém hrnci a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, nebo dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezhoustne.
- Přidejte brusinky do vroucí směsi a vařte další 2 až 3 minuty, dokud brusinky nezměknou a tekutina se nezredukuje.
- Vytvořte marinádu a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
- Pokud máte hermelín rozdělený na poloviny, každou polovinu umístěte na kus folie nebo do malého pekáčku. Pokud máte celý kousek hermelínu, umístěte ho do většího pekáčku.
- Nalijte marinádu s brusinkami přes hermelín tak, aby byl celý potažen.
- Zabalte hermelín do folie (pokud používáte) a nechte ho marinovat v lednici minimálně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
- Před servírováním můžete hermelín rozpéct v předehřáté troubě na teplotu 180 °C po dobu asi 15 minut, dokud se nezačne rozpouštět.
Nakládaný hermelín s brusinkami můžete podávat s čerstvým pečivem, bagetou nebo opečeným chlebem. Je to vynikající pochoutka jako předkrm nebo součást nějakého lehčího letního pokrmu.