Nepečený malinový cheesecake – recept

Nepečený malinový cheesecake je vynikající a osvěžující dezert, který je ideální pro horké letní dny nebo jako lahodný dezert pro jakoukoli příležitost, třeba i slavnostní. Příprava je poměrně jednoduchá a není potřeba zapínat troubu, takže ušetříte také energii. Tento recept kombinuje křupavý sušenkový základ s krémovou „sýrovou“ vrstvou a svěžími malinami, které dodávají tomuto nepečenému cheesecake úžasnou chuť.

Ingredience

Na sušenkový základ

  • 200 g máslových sušenek (např. BeBe)
  • 100 g rozpuštěného másla

Na krémovou vrstvu

  • 500 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 sáček želatinového ztužovače nebo 10 g želatiny v prášku
  • 3 lžíce vody pro želatinu v prášku

Na malinovou vrstvu

  • 250 g čerstvých nebo mražených malin
  • 50 g cukru krupice
  • 1 sáček želatinového ztužovače (nebo 5 g želatiny v prášku)
  • 2 lžíce vody (pokud používáte želatinu v prášku)

Na dokončení a ozdobu

  • Čerstvé maliny, případně mražené
  • Lístky máty (volitelné)
  • Mletý cukr (volitelné)

Postup

  1. Sušenky rozdrťte na jemnou drť pomocí kuchyňského robota nebo je vložte do sáčku a rozdrťte například pomocí válečku.
  2. Rozpuštěné máslo smíchejte s rozdrobenými sušenkami, dokud se dobře nepropojí a vytvoří vlhkou směs.
  3. Směs rovnoměrně natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Potom povrch uhlaďte například lžící nebo dnem sklenice.
  4. Formu dejte do lednice a nechte základ ztuhnout. Zatím si připravte krém.
  5. V míse vyšlehejte krémový sýr s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud není směs hladká a krémová.
  6. V misce si vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuha.
  7. Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu (pokud používáte želatinu v prášku, rozmíchejte ji v 3 lžících vody, nechte 5 minut nabobtnat a poté ji lehce zahřejte, aby se rozpustila).
  8. Rozpuštěnou želatinu (nebo připravený ztužovač) vmíchejte do krémového sýru.
  9. Opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu, dokud nebude směs hezky hladká.
  10. Krém rovnoměrně rozetřete na sušenkový základ a formu vraťte do lednice.
  11. Maliny smíchejte s cukrem a rozmixujte dohladka.
  12. Připravte želatinový ztužovač podle návodu na obalu (nebo použijte želatinu v prášku stejným způsobem jako u krému).
  13. Želatinový ztužovač vmíchejte do malinové směsi.
  14. Malinovou směs nalijte na vrstvu krému a rovnoměrně ji rozetřete.
  15. Cheesecake vraťte do lednice a nechte minimálně 4 hodiny ztuhnout ideálně však přes noc.
  16. Po ztuhnutí vyjměte cheesecake z lednice a uvolněte formu.
  17. Ozdobte povrch navíc například čerstvými malinami, lístky máty a případně lehce posypte mletým cukrem, pokud chcete.

Tipy na malinový cheesecake

  • Pro výraznější chuť můžete do malinové vrstvy přidat pár kapek citronové šťávy.
  • Pokud nemáte želatinový ztužovač, můžete použít klasickou želatinu v prášku, ale musíte ji správně připravit podle návodu.
  • Cheesecake můžete skladovat v lednici až 3 dny.
  • Pokud nemáte čerstvé maliny, můžete použít také mražené. Případně můžete použít libovolné mražené ovoce podle chuti.

Napsat komentář