Nepečený malinový cheesecake je vynikající a osvěžující dezert, který je ideální pro horké letní dny nebo jako lahodný dezert pro jakoukoli příležitost, třeba i slavnostní. Příprava je poměrně jednoduchá a není potřeba zapínat troubu, takže ušetříte také energii. Tento recept kombinuje křupavý sušenkový základ s krémovou „sýrovou“ vrstvou a svěžími malinami, které dodávají tomuto nepečenému cheesecake úžasnou chuť.
Ingredience
Na sušenkový základ
- 200 g máslových sušenek (např. BeBe)
- 100 g rozpuštěného másla
Na krémovou vrstvu
- 500 g krémového sýra (např. Philadelphia)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 sáček želatinového ztužovače nebo 10 g želatiny v prášku
- 3 lžíce vody pro želatinu v prášku
Na malinovou vrstvu
- 250 g čerstvých nebo mražených malin
- 50 g cukru krupice
- 1 sáček želatinového ztužovače (nebo 5 g želatiny v prášku)
- 2 lžíce vody (pokud používáte želatinu v prášku)
Na dokončení a ozdobu
- Čerstvé maliny, případně mražené
- Lístky máty (volitelné)
- Mletý cukr (volitelné)
Postup
- Sušenky rozdrťte na jemnou drť pomocí kuchyňského robota nebo je vložte do sáčku a rozdrťte například pomocí válečku.
- Rozpuštěné máslo smíchejte s rozdrobenými sušenkami, dokud se dobře nepropojí a vytvoří vlhkou směs.
- Směs rovnoměrně natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Potom povrch uhlaďte například lžící nebo dnem sklenice.
- Formu dejte do lednice a nechte základ ztuhnout. Zatím si připravte krém.
- V míse vyšlehejte krémový sýr s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud není směs hladká a krémová.
- V misce si vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuha.
- Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu (pokud používáte želatinu v prášku, rozmíchejte ji v 3 lžících vody, nechte 5 minut nabobtnat a poté ji lehce zahřejte, aby se rozpustila).
- Rozpuštěnou želatinu (nebo připravený ztužovač) vmíchejte do krémového sýru.
- Opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu, dokud nebude směs hezky hladká.
- Krém rovnoměrně rozetřete na sušenkový základ a formu vraťte do lednice.
- Maliny smíchejte s cukrem a rozmixujte dohladka.
- Připravte želatinový ztužovač podle návodu na obalu (nebo použijte želatinu v prášku stejným způsobem jako u krému).
- Želatinový ztužovač vmíchejte do malinové směsi.
- Malinovou směs nalijte na vrstvu krému a rovnoměrně ji rozetřete.
- Cheesecake vraťte do lednice a nechte minimálně 4 hodiny ztuhnout ideálně však přes noc.
- Po ztuhnutí vyjměte cheesecake z lednice a uvolněte formu.
- Ozdobte povrch navíc například čerstvými malinami, lístky máty a případně lehce posypte mletým cukrem, pokud chcete.
Tipy na malinový cheesecake
- Pro výraznější chuť můžete do malinové vrstvy přidat pár kapek citronové šťávy.
- Pokud nemáte želatinový ztužovač, můžete použít klasickou želatinu v prášku, ale musíte ji správně připravit podle návodu.
- Cheesecake můžete skladovat v lednici až 3 dny.
- Pokud nemáte čerstvé maliny, můžete použít také mražené. Případně můžete použít libovolné mražené ovoce podle chuti.