Tato olejová bábovka má své kouzlo. Její těsto je příjemně vláčné a lehké. Kromě toho se tato bábovka dělá díky hrníčkovému receptu opravdu snadno. Pokud byste chtěli udělat mramorovanou variantu, stačí potom do poloviny těsta přidat kakao a máte to.
Ingredience
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek odstátého mléka
- 1 hrnek oleje
- 4 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr (volitelně)
- 1/3 hrnku kakaa, pokud děláte mramorovanou
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte například máslem a vysypte strouhankou.
- Ve velké míse smíchejte krystalový cukr, mléko, olej a vejce. Promíchejte důkladně dohladka.
- Postupně přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Můžete vařečkou nebo použít robota na pomalou rychlost.
- Těsto nalijte do připravené formy na bábovku.
- Dejte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 minut, nebo dokud bábovka nezíská zlatavou barvu. Pro jistotu můžete zapíchnout špejli, která by měla být po vytažení suchá.
- Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě asi 10 až 15 minut a následně ji můžete vyklopit.
Olejová bábovka je skvělou volbou pro ty, kteří preferují moučníky s olejem namísto másla. Můžete ji podávat tak, jak je, nebo ji ozdobit moučkovým cukrem nebo polevou podle vaší chuti. Tento hrníčkový recept je snadný a rychlý.