Olejová bublanina s ovocem je další skvělá varianta tohoto klasického moučníku. Olej přidává do těsta vláčnost a šťavnatost. Ovoce můžete do bublaniny přidat podle své chuti a podle dostupnosti. Nejlepší je samozřejmě čerstvé z vlastní zahrádky, může být i mražené.
Ingredience
- 2 hrnky čerstvého nebo mraženého ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky atd.)
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 a 1/4 hrnku cukru krystal
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 velká vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Pokud používáte mražené ovoce, nechte ho povolit na pokojovou teplotu. Čerstvé ovoce omyjte a případně nakrájejte na menší kousky. Pokud je potřeba, zbavte ovoce pecek.
- Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé míse smíchejte olej, mléko, cukr, vejce a vanilkový extrakt. Dobře vše promíchejte.
- Přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Do těsta vmíchejte připravené ovoce.
- Vymažte plech nebo koláčovou formu máslem nebo olejem.
- Nalijte těsto do formy a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 40 minut, nebo dokud bublanina nezíská zlatavou barvu. Vyzkoušet můžete také špejlí, která by měla být po vytažení suchá.
- Nechte bublaninu chvíli vychladnout a podávejte ji teplou nebo vychladlou.
Olejová bublanina s ovocem je skvělou alternativou k tradičnímu receptu na bublaninu. Olej dodává těstu vláčnost a zároveň umožňuje, aby se chuť ovoce naplno projevila. Můžete použít různé druhy ovoce podle svých preferencí a také aktuální dostupnosti.