Ořechové řezy se žloutkovým krémem jsou lahodným dezertem, který spojuje vynikající ořechovou náplň se žloutkovým krémem a polevou. Tento recept na chutné ořechové řezy si oblíbíte, protože nemá chybu.
Ingredience na těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
Ingredience na ořechovou náplň
- 200 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 hrnku mléka
Ingredience na žloutkový krém
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
Ingredience na polevu
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml vody
- 2 lžíce kakaa
Postup
- Těsto:
- V míse smíchejte mouku s máslem, moučkovým cukrem a žloutkem.
- Vzniklé těsto vyválejte na plát a přenesete do vymazaného plechu.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 15 minut, dokud těsto není zlatavé.
- Po upečení nechte těsto vychladnout.
- Ořechová náplň:
- Smíchejte mleté ořechy, moučkový cukr, skořici a mléko v hrnci.
- Vařte za občasného míchání, dokud náplň nezhoustne. Poté nechte zchladnout.
- Žloutkový krém:
- Ve hrnci smíchejte žloutky s cukrem, moukou a vanilkovým cukrem.
- Postupně a za stálého míchání přilijte mléko.
- Vařte za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Dejte pozor, aby se nepřipálil.
- Hotový žloutkový krém nechte zchladnout.
- Sestavení:
- Na zchladlé těsto nanesete ořechovou náplň.
- Na náplň nanesete žloutkový krém.
- Poleva:
- V hrnci smíchejte cukr, vodu a kakao.
- Vařte za stálého míchání, dokud nevznikne hladká poleva. Poté nechte trochu vychladnout.
- Polevu přelijte přes vrchní vrstvu žloutkového krému.
- Nechte ořechové řezy se žloutkovým krémem odležet alespoň pár hodin, nejlépe přes noc, aby se náplně a těsto hezky spojily.
- Před podáváním ořechové řezy nakrájejte na jednotlivé porce a servírujte.
S tímto receptem si můžete připravit skvělé ořechové řezy s krémovou žloutkovou náplní, kterou doplňuje jednoduchá sladká poleva. Podle sebe můžete místo této polevy udělat třeba čokoládovou, která ale může výraznou chutí přebít chuť žloutkového krému. Můžete ale vyzkoušet i tuto variantu.