Ořechový závin je tradiční dobrotou, kterou můžete připravit s různými druhy ořechů, jako jsou vlašské ořechy, lískové oříšky nebo mandle. Podle nás jsou nejlepší vlašské ořechy pro tento recept, ale záleží jen a jen na vás, jaké zvolíte.
Ingredience
- Pro těsto:
- 1 balení chlazeného listového těsta
- Pro náplň:
- 200 g ořechů (vlašské ořechy, lískové oříšky nebo mandle)
- 100 g cukru
- 1 lžička skořice (podle chuti)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce smetany nebo mléka
- 1 vejce (pro potření těsta)
Postup
- Začněte zapnutím trouby a předehřejte ji na 180 °C. Připravte si plech vyložený pečícím papírem.
- Připravte ořechovou náplň. Ořechy jemně nasekejte nebo namelte v mixéru. Můžete nechat z části také větší kousky, které potom budou příjemně křupat.
- Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo a med. Přidejte cukr a směs vařte asi 2 až 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí a směs se nezačne zahřívat.
- Přidejte nasekané ořechy, smetanu (nebo mléko) a skořici do pánve s máslem a medem. Vařte směs asi 3 až 4 minuty za stálého míchání, dokud se všechny ingredience dobře nespojí a směs se nezahustí.
- Rozválejte listové těsto na pomoučeném povrchu na obdélníkový tvar.
- Na jedné polovině těsta rovnoměrně rozprostřete připravenou ořechovou náplň.
- Překlopte druhou polovinu těsta přes ořechovou náplň a překlopte boky těsta přes sebe, aby vznikl závin. Uzavřete konce, abyste náplň zůstala uvnitř a během pečení nevytekla.
- Potřete vrchní část závinu rozšlehaným vajíčkem, což mu dodá krásně zlatavou barvu.
- Pečte ořechový závin v předehřáté troubě zhruba 30 minut, nebo dokud není těsto zlatavé a křupavé.
- Po vyjmutí z trouby nechte závin před jeho podáváním trochu vychladnout.
Ořechový závin je vynikajícím dezertem, který můžete servírovat teplý nebo vychladlý. Je plný ořechové chuti a v kombinaci s křupavým a lehkým těstem se jedná o skvělou sladkou dobrotu.