Tato ostružinová marmeláda bez zrníček je výborným sladkým doplňkem k čerstvému pečivu, na toast, do jogurtu nebo jako náplň při pečení nějakého dortu nebo třeba koláče.
Ingredience
- 500 g čerstvých ostružin
- 300 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička citronové kůry (volitelně)
Postup
- Ostružiny důkladně omyjte pod tekoucí vodou a nechte je trochu odkapat.
- V hrnci smíchejte ostružiny, cukr a šťávu z citronu. Pokud máte rádi intenzivnější citronovou chuť, můžete přidat také citronovou kůru, ale ideálně z bio citronu.
- Hrnec dejte na střední oheň a začněte vařit. Ostružiny se budou postupně rozpouštět a měnit v marmeládu.
- Vařte směs asi tak 20 minut za častého míchání. Marmeláda by měla zhoustnout a získat požadovanou konzistenci.
- Během vaření odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu marmelády. Marmeláda by měla mít konzistenci tak akorát. Můžete zkusit kápnutím na talířek a pokud ztuhne, je akorát.
- Hotovou ostružinovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Otočte sklenice dnem nahoru a nechte je vychladnout.
- Skladujte sklenice s marmeládou na chladném a suchém místě. Marmeládu můžete bez obav skladovat až několik měsíců.
Tuto skvělou ostružinovou marmeládu můžete použít jako náplň při pečení, na čerstvé pečivo, do jogurtu nebo k přípravě nějakých dezertů. Je příjemně osvěžující a plná chuti ostružin.