Palačinky jsou oblíbeným pokrmem, který se dá připravit v různých variantách. Zde je několik receptů na poctivé palačinky, které budou chutnat jako od vaší babičky.
Klasické sladké palačinky
Ingredience:
- 1 šálek hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 šálek mléka
- 1 velké vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
- Vanilkový extrakt (volitelně)
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
- V jiné míse rozmíchejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo nebo olej a vanilkový extrakt (pokud používáte).
- Postupně přilévejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
- Rozpálte pánvičku na střední teplotu a vymažte ji máslem nebo olejem.
- Lžící odebírejte těsto a vlijte ho na pánvičku, vytvořte palačinku o požadovaném průměru.
- Smažte palačinku z obou stran do zlatavé barvy.
- Postup opakujte, dokud nezpracujete všechno těsto.
- Podávejte palačinky se sirupem, ovocem, javorovým sirupem, čokoládovou polevou nebo jinými oblíbenými příchutěmi. Použít můžete také čerstvé ovoce ze zahrádky – jahody, maliny, nebo drobné ovoce jako jsou borůvky a rybíz.
Plněné palačinky
Ingredience:
- Klasické těsto na palačinky (viz předchozí recept)
- Ovocná marmeláda, tvaroh, nutella nebo jiná náplň podle chuti
Postup:
- Připravte těsto na palačinky podle předchozího receptu.
- Rozpalte pánvičku a vymažte ji máslem nebo olejem.
- Lžící odebírejte těsto a vlijte ho na pánvičku, vytvořte menší palačinku.
- Nechte palačinku opéct z jedné strany.
- Otočte palačinku a na polovinu palačinky nanesete vrstvu náplně (např. ovocnou marmeládu, tvaroh, nutellu).
- Palačinku přeložte na polovinu, aby se náplň uzavřela uvnitř.
- Smažte palačinku do zlatavé barvy