Vyloženě dechberoucí palačinky s horkými malinami jsou lahodným a osvěžujícím dezertem nebo skvělou snídaní, kterou si dokonale užijete nejlépe v létě a třeba i s kopečkem vanilkové zmrzliny. Recept na palačinky s horkými malinami je jednoduchý a vy ho musíte zkusit.
Ingredience
Na palačinky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- vanilková esence podle chuti
Na horké maliny
- 2 hrnky malin (čerstvých nebo mražených)
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 2 lžíce vody
- Šťáva z 1/2 citronu
- Trochu citronové kůry (volitelně)
Postup
- Nejprve si udělejte palačinky. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Ve druhé míse rozšlehejte mléko, vejce, olej a vanilkovou esenci nebo extrakt, případně vanilkový cukr.
- Postupně přimíchejte suché složky do mokrých, dokud nevznikne hladké těsto.
- Rozpálenou pánev lehce potřete olejem nebo máslem a nalijte naběračku těsta na palačinky. Smažte je z obou stran dozlatova. Hotové palačinky skládejte na talíř a zakryjte, aby zůstaly teplé.
- V hrnci smíchejte maliny, cukr, vodu, citronovou šťávu a citronovou kůru. Vařte na středním ohni asi tak 6 minut, dokud maliny nevytvoří horkou malinovou omáčku.
- Na každou palačinku dejte lžíci horkých malin. Můžete posypat cukrem moučka nebo poprášit kakaem před samotným podáváním.
Palačinky s horkými malinami jsou ideální na sladkou snídani nebo jako skvělý a osvěžující dezert. Chutnají nejlépe, když jsou teplé a maliny ještě horké. Skvěle se hodí v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou, který tím, jak je studená, tvoří dokonalý kontrast.