Plněné papriky s nádivkou ze zelí jsou chutným a syceným pokrmem. Zkuste tento výborný recept na přípravu paprik pleněných zelím, které vám budou nepochybně chutnat a jídlo vypadá prostě skvěle.
Ingredience
- 4 středně velké papriky (červené, žluté nebo zelené)
- 250 g mletého vepřového masa
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká hlávka zelí
- 1 středně velká cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 hrnku rýže
- 1 plechovka rajčat ve šťávě (400 g)
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčatového pyré
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Hladká mouka na obalení paprik před plněním
- 2 hrnky vody
- Kopr nebo petrželka na ozdobu (volitelné)
Postup
- Příprava paprik: Opláchněte papriky a odstřihněte horní části (kde je stonek). Vyjměte semena a vnitřek tak, aby se vytvořily malý otvor na plnění.
- Příprava nádivky se zelím: V hrnci uvařte rýži podle návodu na obalu a nechte ji vychladnout. V dalším hrnci osmažte cibuli a česnek na oleji dozlatova. Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud nezmění barvu. Přidejte nastrouhané zelí a poduste dalších 5 minut. Přidejte cukr, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti. Nakonec přidejte uvařenou rýži a vše promíchejte.
- Plnění paprik: Každou papriku obalte v hladké mouce a naplňte nádivkou ze zelí a masa. Těsně zaklopte horní část papriky.
- Příprava omáčky: Ve velkém hrnci smíchejte konzervu rajčat, rajčatový protlak nebo pyré a vodu. Nakládejte postupně všechny papriky do hrnce.
- Vaření: Zakryjte hrnec s paprikami a nechte je vařit na mírném ohni asi 45 minut až 1 hodinu, dokud maso uvnitř paprik není dokonale uvařené a papriky nejsou měkké.
- Podávání: Papriky plněné zelím podávejte teplé společně s omáčkou. Můžete je posypat nastrouhaným koprem nebo petrželkou pro ozdobu.
Plněné papriky jsou výborným pokrmem, který se často podává buď s bramborami nebo knedlíky. Můžete je také ozdobit smetanou nebo zakysankou podle své chuti.