Pavlova je lahodný dort – dezert pocházející z Austrálie a Nového Zélandu. Jedná se o dort z meringue (vaječného bílku a cukru), který je křehký zvenku a měkký uvnitř. Je tradičně zdobený šlehačkou a čerstvým ovocem. Zde je recept na originální pavlovu.
Ingredience
- 4 vaječné bílky
- 220 g cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička octa (nejlépe bílého vinného)
- 250 ml šlehačky
- Čerstvé ovoce podle chuti (například jahody, maliny, kiwi)
Postup
- Předehřejte troubu na 120 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte vaječné bílky na tuhý sníh. Postupně přidejte cukr, po trochách, a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne pevný lesklý sníh. Můžete to zkoušet tím, že mezi prsty rozetřete trochu sněhu – neměl by být cítit žádný cukr.
- Přidejte kukuřičný škrob a ocet do sněhu a opatrně je vmíchejte lžící, aby se rovnoměrně rozložily.
- Na připravený plech položte formu dortu ve tvaru kruhu nebo oválu. Vytvořte vyvýšený okraj, abyste měli místo pro náplň.
- Pečte pavlovu v předehřáté troubě asi 90 minut, dokud není zvenku křehká a suchá. Uvnitř by měla zůstat měkká a lehká.
- Po vyndání z trouby nechte pavlovu úplně vychladnout na pokojovou teplotu.
- Před servírováním vyšlehejte šlehačku na tuhou konzistenci.
- Pavlovu přeneste na servírovací talíř a naplňte ji šlehačkou. Ozdobte čerstvým ovocem, jako jsou jahody, maliny, kiwi nebo podle vaší chuti.
Pavlovu je nejlepší konzumovat okamžitě po dokončení, protože meringue může nasáknout a ztratit svou křehkost.
Pavlova – historie a původ této skvělé dobroty
Pavlova je elegantní dezert, který je považován za národní pokrm jak v Austrálii, tak i na Novém Zélandu. Existuje však sporný původ tohoto dezertu a mezi oběma zeměmi se vedou diskuse o tom, kde pavlova vlastně vznikla.
Pavlova byla pojmenována po ruské tanečnici Anně Pavlovové, která byla velmi populární v 20. letech 20. století. První zmínka o dezertu se objevila v roce 1926 v australském časopise “The Advocate”, kde byla pavlova popsána jako dort na počest Anny Pavlovové, který je křehký a lehký jako její tanec.
Nicméně, existují také záznamy, které tvrdí, že pavlova byla vytvořena v Novém Zélandu. Někteří tvrdí, že dezert byl poprvé připraven v hotelu Esplanade ve městě Dunedin v roce 1926. Tvrdí se, že kuchařka hotelu, která se jmenovala Daphne Oxenhamová, vytvořila dezert pro návštěvu ruské tanečnice Anny Pavlovové.
Obě země mají tedy své národní příběhy a legendy spojené s vznikem pavlovy. Ačkoli přesné místo a datum vzniku pavlovy jsou stále zahaleny tajemstvím, je jasné, že dezert se stal velmi populárním a milovaným po celém světě.
Pavlova je oblíbenou pochoutkou na svátcích, oslavách a speciálních příležitostech. Je to ikonický dezert s křehkým vnějším povrchem a měkkým vnitřkem, který je obvykle zdoben šlehačkou a čerstvým ovocem. Ať už je původ pavlovy kdekoli, jisté je, že si získala své místo ve světové kuchyni a stala se jedním z nejoblíbenějších dezertů.