Máte po ruce dýni hokkaido nebo třeba muškátovou? Připravte si tento skvělý recept na pečenou dýni s bylinkovým dipem. Jedná se o velice snadný a chutný recept. Pro přípravu pečené dýně s bylinkovým dipem budete potřebovat pár následujících ingrediencí.
Ingredience
- 1 malá dýně (například hokkaidó nebo muškátová)
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
Bylinkový dip
- 1 hrnek zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- Čerstvé bylinky podle chuti (například petržel, tymián, rozmarýn, kopr)
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- Šťáva z 1/2 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Dýni omyjte a odstraňte semena a vlákna ze středu. Pokud je dýně bio, můžete ji péct i se slupkou. Jinak ji raději oloupejte.
- Dýni nakrájejte na plátky nebo kousky o tloušťce přibližně 1 až 2 cm.
- Plátky dýně položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olivovým olejem a posolte a opepřete podle chuti.
- Pečte dýňové plátky v předehřáté troubě po dobu přibližně 25 až 30 minut nebo dokud nejsou měkké a lehce zlatavé.
- Mezitím připravte bylinkový dip. V misce smíchejte zakysanou smetanu nebo řecký jogurt, nasekané čerstvé bylinky, nasekaný česnek, šťávu z citronu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Hotovou dýni vyjměte z trouby a nechte ji chvíli vychladnout.
- Podávejte pečenou dýni s bylinkovým dipem. Můžete dip přidat na talíř vedle dýně nebo ho použít jako omáčku k namáčení dýňových plátků.
Tento recept je velmi jednoduchý a můžete ho libovolně upravit podle svých preferencí. Přidávání dalších bylinek nebo koření do dipu může přidat další chutě a vytvářet tak různé variace. Můžete také pokapat pečenou dýni medem nebo posypat nasekanými ořechy.