Pokud už máte gril schovaný, můžete si připravit pečený lilek s česnekem. Je to úžasný, lehký a lahodný pokrm, který můžete podávat jako předkrm nebo přílohu k masu.
Ingredience
- 2 lilky
- 4 až 6 stroužků česneku, nakrájených na kolečka
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo bazalka (na ozdobu, volitelně)
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Lilky opláchněte a oloupejte zvenku (můžete nechat se slupkou) a nakrájejte je na plátky o tloušťce asi 1 cm. Pokud používáte malé lilky, můžete je nechat celé.
- V míse smíchejte plátky lilků, nakrájený česnek, olivový olej, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se lilky a česnek dobře obalily olejem a kořením.
- Položte lilek do pekáče nebo na plech vyložený pečicím papírem. Rozložte tak, aby byly v jedné vrstvě, a ne na sobě.
- Pečte lilky v předehřáté troubě asi 25 minut nebo dokud nejsou měkké a nezačnou být lehce do zlatova.
- Po vytažení z trouby můžete posypat pečené lilky nasekanou čerstvou petrželkou nebo bazalkou pro zvýraznění chuti a na ozdobu.
- Pečený lilek s česnekem podávejte ihned teplý. Můžete ho podávat jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu jídlu.
Tento pokrm je velice jednoduchý a chutný. Pečený lilek s česnekem má výraznou chuť a je skvělým doplňkem k různým pokrmům s masem. Navíc dokáže alespoň trochu nahradit chuť grilovaného lilku, jen chybí to správné aroma z grilu.