Pečený lilek s česnekem – recept

Pokud už máte gril schovaný, můžete si připravit pečený lilek s česnekem. Je to úžasný, lehký a lahodný pokrm, který můžete podávat jako předkrm nebo přílohu k masu.

Ingredience

  • 2 lilky
  • 4 až 6 stroužků česneku, nakrájených na kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo bazalka (na ozdobu, volitelně)

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Lilky opláchněte a oloupejte zvenku (můžete nechat se slupkou) a nakrájejte je na plátky o tloušťce asi 1 cm. Pokud používáte malé lilky, můžete je nechat celé.
  3. V míse smíchejte plátky lilků, nakrájený česnek, olivový olej, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se lilky a česnek dobře obalily olejem a kořením.
  4. Položte lilek do pekáče nebo na plech vyložený pečicím papírem. Rozložte tak, aby byly v jedné vrstvě, a ne na sobě.
  5. Pečte lilky v předehřáté troubě asi 25 minut nebo dokud nejsou měkké a nezačnou být lehce do zlatova.
  6. Po vytažení z trouby můžete posypat pečené lilky nasekanou čerstvou petrželkou nebo bazalkou pro zvýraznění chuti a na ozdobu.
  7. Pečený lilek s česnekem podávejte ihned teplý. Můžete ho podávat jako předkrm nebo přílohu k hlavnímu jídlu.

Tento pokrm je velice jednoduchý a chutný. Pečený lilek s česnekem má výraznou chuť a je skvělým doplňkem k různým pokrmům s masem. Navíc dokáže alespoň trochu nahradit chuť grilovaného lilku, jen chybí to správné aroma z grilu.

Napsat komentář