Pokud zrovna nemáte prostor grilovat venku a užít si tento lilek na grilu, tak nezoufejte! Můžete si totiž připravit také skvělý pečený lilek v troubě, který dobře poslouží jako lehké jídlo nebo jako příloha k nějakému pečenému masu. Recept je velice snadný, ale výsledek stojí za to a bude vám k tomu stačit opravdu jen pár základních ingrediencí.
Ingredience
- 2 lilky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti (například tymián, rozmarýn)
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Lilky opláchněte a usušte. Poté je podélně rozkrojte na poloviny a vyjměte dužinu.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem nebo v zapékací misce si rozložte lilky tak, aby byly rozříznutou stranou nahoru.
- Každou polovinu lilku potřete olivovým olejem a posypte nasekaným česnekem. Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle potřeby. Můžete také přidat čerstvé bylinky.
- Lilky pečte v předehřáté troubě asi tak 25 až 30 minut, nebo dokud nejsou měkké a zlatavě zbarvené.
- Hotové lilky pečené v troubě podávejte ihned jako přílohu nebo jako základ pro další pokrmy.