Pokud hledáte recept na vánoční perníčky bez medu, tak tento je ten pravý. Vyzkoušejte jednoduchý postup na lahodné a měkké perníčky, které jsou ideální pro všechny, kdo med nejedí nebo prostě nemohou. Tento recept kombinuje jemné vánoční koření, máslo, moučkový cukr a vejce, což vytváří voňavé perníčky s tradiční chutí, i bez medu. Těsto je snadné na přípravu, stačí jej nechat odležet a pak vykrajovat tvary podle svého výběru. Výsledkem budou krásně perníčky, které můžete ozdobit polevou a užít si je během Vánoc, Velikonoc nebo kdykoliv v roce.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 150 g másla nebo rostlinného tuku (Hera)
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření (skořice, hřebíček, anýz, zázvor)
- 4 lžíce mléka
Postup
- V míse si smíchejte mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte změklé máslo nebo tuk, vejce a mléko. Vše důkladně zpracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc do druhého dne.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 5 mm. Vykrajujte různé tvary podle toho, jestli děláte perníčky na Vánoce, Velikonoce, nebo jen tak.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Perníčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi tak 10 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Po upečení nechte perníčky vychladnout a můžete je ozdobit cukrovou polevou nebo nechat jen tak samotné.
Jak mít perníčky měkkčí?
Pokud chcete perníčky měkčí, uložte je po upečení do krabice s plátkem jablka, který jim dodá vlhkost a perníčky by měly změknout.