Vánoční nebo Velikonoční perníčky bez medu – recept

Pokud hledáte recept na vánoční perníčky bez medu, tak tento je ten pravý. Vyzkoušejte jednoduchý postup na lahodné a měkké perníčky, které jsou ideální pro všechny, kdo med nejedí nebo prostě nemohou. Tento recept kombinuje jemné vánoční koření, máslo, moučkový cukr a vejce, což vytváří voňavé perníčky s tradiční chutí, i bez medu. Těsto je snadné na přípravu, stačí jej nechat odležet a pak vykrajovat tvary podle svého výběru. Výsledkem budou krásně perníčky, které můžete ozdobit polevou a užít si je během Vánoc, Velikonoc nebo kdykoliv v roce.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 150 g másla nebo rostlinného tuku (Hera)
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření (skořice, hřebíček, anýz, zázvor)
  • 4 lžíce mléka

Postup

  1. V míse si smíchejte mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte změklé máslo nebo tuk, vejce a mléko. Vše důkladně zpracujte, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc do druhého dne.
  3. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 5 mm. Vykrajujte různé tvary podle toho, jestli děláte perníčky na Vánoce, Velikonoce, nebo jen tak.
  4. Předehřejte si troubu na 180 °C. Perníčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi tak 10 minut, dokud nejsou zlatavé.
  5. Po upečení nechte perníčky vychladnout a můžete je ozdobit cukrovou polevou nebo nechat jen tak samotné.

Jak mít perníčky měkkčí?

Pokud chcete perníčky měkčí, uložte je po upečení do krabice s plátkem jablka, který jim dodá vlhkost a perníčky by měly změknout.

Napsat komentář