Zde je recept na perník na plech s jablky (nebo bez nich), výborný dezert, který kombinuje sladkou chuť perníku s osvěžujícími kousky jablek. Pokud ale chcete pouze perník, tak jablka prostě nepřidáte nebo jen na část.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 200 g másla (rozpuštěného)
- 3 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- Cukr moučka na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech máslem nebo vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao, perníkové koření, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte rozpuštěné máslo a vejce do suchých ingrediencí a dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
- Nalijte těsto na plech a vyrovnávejte ho do rovnoměrné vrstvy.
- Jablka nakrájejte na plátky a pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Rozložte plátky jablek na těsto na plechu. Můžete je uspořádat do řad, aby vytvořily atraktivní vzor.
- Pečte perník na plechu s jablky v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, nebo dokud není pevný a propečený.
- Nechte perník na plechu s jablky vychladnout a poté posypte cukrem moučkou.
- Podávejte perník na plechu s jablky nakrájený na čtverečky nebo plátky. Můžete ho doplnit šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
Tento perník na plechu s jablky je skvělým dezertem pro podzimní a vánoční období, který vám dodá chuťovou radost. Tento perník na plech můžete samozřejmě udělat také bez jablek, případně je naskládat pouze na část perníku.