Vynikající a vláčný perník s čokoládovou polevou je sladký a výborný a oblíbený moučník, který kombinuje tradiční chuť perníku s bohatou čokoládovou polevou. Je velice oblíbený také mezi dětmi.
Ingredience
Pro perník
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky perníkového koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, kardamom)
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 hrnku másla (rozpuštěného)
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku medu
- 1/2 hrnku mléka pokojové teploty
- 2 velká vejce
Pro čokoládovou polevu
- 1/2 hrnku tmavé čokolády (nakrájené na kousky)
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru (podle chuti)
Postup
Pro perník
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, perníková koření a sůl.
- V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, med, mléko a vejce. Dobře promíchejte.
- Pomalu přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Vymažte plech máslem nebo olejem.
- Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut a vyzkoušejte špejlí, jestli už je hotový.
- Nechte perník chvíli vychladnout a potom pokračujete s čokoládovou polevou.
Pro čokoládovou polevu
- Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte smetanu ke šlehání, dokud nezačne vařit.
- Přidejte nakrájenou čokoládu, máslo a cukr. Nechte stát chvíli, aby se čokoláda a máslo rozpustily, a pak dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká poleva.
- Čokoládovou polevou přelijte vychladlý perník a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy.
- Nechte polevu ztuhnout.
Tímto způsobem vytvoříte lahodný perník s čokoládovou polevou. Tento dezert je skvělý na oslavy a podobné příležitosti, nebo jen tak na doma, pro děti. Kombinace perníkového koření a čokolády je neodolatelná.