Kro by neměl rád perníky, perníčky a cokoliv s perníkovou příchutí! Přinášíme vám recept na skvělé perníkové muffiny s polevou, které jsou skvělým dezertem plným chuti a můžete je připravit třeba také na Vánoce, protože na stole se rozhodně neztratí a velice rychle zmizí. Zkuste tento oblíbený recept na výborné perníkové muffiny s polevou – ať už čokoládovou, nebo třeba citronovou.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky perníkového koření (směs skořice, hřebíčku, zázvoru a dalších koření)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 1/2 hrnku hnědého cukru, může být třtinový
- 1/2 hrnku másla, rozpuštěného a zchladlého nebo oleje, ale máslo je lepší
- 2 velká vejce nebo 3 střední
- 1/2 hrnku melasy nebo medu
- 1/2 hrnku plnotučného mléka, odstátého
- Kousky sušeného ovoce nebo nasekaných ořechů (podle chuti)
Citronová poleva
- 1 hrnek moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- Perníkové koření (pro dochucení polevy, podle chuti)
Postup
- Zapněte a nastavte si troubu na 180 °C. Připravte si muffinovou formu s papírovými košíčky a pusťte se do těsta.
- Ve větší míse smíchejte suché ingredience, takže mouku, perníkové koření, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a hnědý cukr.
- Ve druhé misce rozšlehejte vejce, přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo nebo olej, melasu nebo med a mléko. Dobře vše promíchejte.
- Postupně přidejte suché ingredience do předchozí tekuté směsi. Zamíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez jakýchkoliv hrudek.
- Přidejte kousky sušeného ovoce nebo nasekané ořechy podle svých chutí a preferencí.
- Připravené košíčky ve formě na muffiny naplňte těstem plně asi tak na tři čtvrtiny.
- Pečte tyto perníkové muffiny v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut a po upečení je nechte vychladnout ve formě. Následně je můžete přeskládat na nějaký talíř nebo na mřížku pro další podávání.
- Pro přípravu citronové polevy smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou. Případně můžete přidat trochu perníkového koření podle chuti. Pro čokoládovou polevu můžete využít tento recept.
- Hotovou citronovou polevou ozdobte již vychladlé muffiny. Můžete ještě posypat trochou perníkového koření nebo strouhanou citronovou kůrou nejlépe z důkladně opláchnutého BIO citronu.
Tímto receptem si můžete připravit lahodné perníkové muffiny s citronovou nebo čokoládovou polevou, které budou nejen chutné, ale i krásně zdobené a hodí se nejen na běžný stůl, ale také na ten Vánoční, případně na oslavu narozenin, dětský den a tak podobně.