Vyšperkované perníkové muffiny – recept s polevou

Kro by neměl rád perníky, perníčky a cokoliv s perníkovou příchutí! Přinášíme vám recept na skvělé perníkové muffiny s polevou, které jsou skvělým dezertem plným chuti a můžete je připravit třeba také na Vánoce, protože na stole se rozhodně neztratí a velice rychle zmizí. Zkuste tento oblíbený recept na výborné perníkové muffiny s polevou – ať už čokoládovou, nebo třeba citronovou.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky perníkového koření (směs skořice, hřebíčku, zázvoru a dalších koření)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1/2 hrnku hnědého cukru, může být třtinový
  • 1/2 hrnku másla, rozpuštěného a zchladlého nebo oleje, ale máslo je lepší
  • 2 velká vejce nebo 3 střední
  • 1/2 hrnku melasy nebo medu
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka, odstátého
  • Kousky sušeného ovoce nebo nasekaných ořechů (podle chuti)

Citronová poleva

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • Perníkové koření (pro dochucení polevy, podle chuti)

Postup

  1. Zapněte a nastavte si troubu na 180 °C. Připravte si muffinovou formu s papírovými košíčky a pusťte se do těsta.
  2. Ve větší míse smíchejte suché ingredience, takže mouku, perníkové koření, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a hnědý cukr.
  3. Ve druhé misce rozšlehejte vejce, přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo nebo olej, melasu nebo med a mléko. Dobře vše promíchejte.
  4. Postupně přidejte suché ingredience do předchozí tekuté směsi. Zamíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez jakýchkoliv hrudek.
  5. Přidejte kousky sušeného ovoce nebo nasekané ořechy podle svých chutí a preferencí.
  6. Připravené košíčky ve formě na muffiny naplňte těstem plně asi tak na tři čtvrtiny.
  7. Pečte tyto perníkové muffiny v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut a po upečení je nechte vychladnout ve formě. Následně je můžete přeskládat na nějaký talíř nebo na mřížku pro další podávání.
  8. Pro přípravu citronové polevy smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou. Případně můžete přidat trochu perníkového koření podle chuti. Pro čokoládovou polevu můžete využít tento recept.
  9. Hotovou citronovou polevou ozdobte již vychladlé muffiny. Můžete ještě posypat trochou perníkového koření nebo strouhanou citronovou kůrou nejlépe z důkladně opláchnutého BIO citronu.

Tímto receptem si můžete připravit lahodné perníkové muffiny s citronovou nebo čokoládovou polevou, které budou nejen chutné, ale i krásně zdobené a hodí se nejen na běžný stůl, ale také na ten Vánoční, případně na oslavu narozenin, dětský den a tak podobně.

Napsat komentář