Pesto z medvědího česneku je chutné, aromatické a zdravé. Dá se použít jako pomazánka na chleba, k dochucení těstovin, ke grilovanému masu nebo jako jedna z ingrediencí do salátů. Medvědí česnek je divoce rostoucí bylina s chutí podobnou česneku a cibuli a je velice zdravá.
Ingredience
- 2 hrsti čerstvého medvědího česneku (dobře opláchnutého a nakrájeného)
- 1/2 hrnku vody
- 1/2 hrnku ořechů (např. vlašské ořechy, které se hodí asi nejvíc)
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu nebo jiného tvrdého sýra
- 1/2 hrnku olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Medvědí česnek opláchněte a nakrájejte na menší kousky.
- Ořechy lehce opečte na pánvi, dokud nezačnou hezky vonět a nezískají lehce zlatavou barvu.
- Do mixéru nebo kuchyňského robota vložte nakrájený medvědí česnek, ořechy, strouhaný parmazán, olivový olej, šťávu z citronu, sůl a pepř.
- Mixujte všechny ingredience, dokud nevznikne hladké pesto. Můžete přidat více olivového oleje, pokud chcete jemnější konzistence.
- Ochutnejte pesto a případně přidejte další sůl, pepř nebo citronovou šťávu podle toho, co uznáte za vhodné.
- Hotové pesto z medvědího česneku můžete podávat například k těstovinám nebo využít jako ingredienci v jiném pokrmu. Můžete také ozdobit misku s pestem strouhaným parmazánem a lístky medvědího česneku.
Pesto z medvědího česneku je výborným způsobem, jak využít tuto příjemně aromatickou a zdravou bylinu. Chuť je intenzivní, svěží, a určitým způsobem dokáže příjemně nahradit česnekovou chuť.