Vynikající pikantní cuketová pomazánka díky přidané jelapeňo papričce. Pokud nechcete pikantní pomazánku z cukety, pak vynechte papričku a připravte si vynikající pomazánku vhodnou také pro děti a všechny ostatní, kdo pikantní pochoutky nevyhledávají.
Ingredience
- 2 středně velké cukety
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená paprika (nasekaná)
- 1 jalapeňo paprička (nasekaná, volitelné pro extra pikantnost)
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1/4 šálku nasekané petrželky nebo koriandru
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Papriku a jalapeňo papričku omyjte, zbavte semínek a nasekejte je.
- Ve velké pánvi zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cukety, česnek, papriku a jalapeňo papričku. Osolte a opepřete podle chuti.
- Restujte zeleninu asi 8 až 10 minut, nebo dokud cukety nezměknou a zelenina nezačne zlehka zabarvovat do hněda.
- Přeneste směs zeleniny do mixéru nebo food processoru. Přidejte citronovou šťávu a nasekanou petrželku nebo koriandr.
- Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence pomazánky. Případně můžete přidat trochu vody, pokud je cuketová pomazánka příliš hustá.
- Ochutnejte a případně upravte množství soli, pepře nebo citronové šťávy podle vašich preferencí.
- Přeneste cuketovou pomazánku do nádoby a nechte ji vychladnout v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily.
Pikantní cuketovou pomazánku můžete podávat s křupavým chlebem, jako dip s čerstvou zeleninou, nebo jako součást sendvičů nebo wrapů. Je to skvělý způsob, jak využít sezónní cukety a přidat do jídelníčku osvěžující a pikantní přílohu.