Pikantní cuketová pomazánka – recept

Vynikající pikantní cuketová pomazánka díky přidané jelapeňo papričce. Pokud nechcete pikantní pomazánku z cukety, pak vynechte papričku a připravte si vynikající pomazánku vhodnou také pro děti a všechny ostatní, kdo pikantní pochoutky nevyhledávají.

Ingredience

  • 2 středně velké cukety
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená paprika (nasekaná)
  • 1 jalapeňo paprička (nasekaná, volitelné pro extra pikantnost)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1/4 šálku nasekané petrželky nebo koriandru
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Papriku a jalapeňo papričku omyjte, zbavte semínek a nasekejte je.
  2. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cukety, česnek, papriku a jalapeňo papričku. Osolte a opepřete podle chuti.
  3. Restujte zeleninu asi 8 až 10 minut, nebo dokud cukety nezměknou a zelenina nezačne zlehka zabarvovat do hněda.
  4. Přeneste směs zeleniny do mixéru nebo food processoru. Přidejte citronovou šťávu a nasekanou petrželku nebo koriandr.
  5. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence pomazánky. Případně můžete přidat trochu vody, pokud je cuketová pomazánka příliš hustá.
  6. Ochutnejte a případně upravte množství soli, pepře nebo citronové šťávy podle vašich preferencí.
  7. Přeneste cuketovou pomazánku do nádoby a nechte ji vychladnout v lednici asi 1 hodinu, aby se chutě propojily.

Pikantní cuketovou pomazánku můžete podávat s křupavým chlebem, jako dip s čerstvou zeleninou, nebo jako součást sendvičů nebo wrapů. Je to skvělý způsob, jak využít sezónní cukety a přidat do jídelníčku osvěžující a pikantní přílohu.

Napsat komentář