Plněné žampiony mletým masem jsou skvělým lehkým chodem, předkrmem nebo přílohou, kterou můžete servírovat při různých příležitostech a na stole se rozhodně neztratí. Tady máte recept na přípravu skvělých plněných žampionů s mletým masem.
Ingredience
- 12 velkých žampionů
- 250 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1/2 červené papriky, nakrájená na malé kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (například parmezán)
- Čerstvé bylinky podle preference (například petrželka nebo tymián) pro ozdobu
Postup
- Nejprve očistěte žampiony. Odejměte nožky a vyřízněte střed klobouku, abyste vytvořili prostor pro náplň. Hlínu z klobouků opatrně setřete vlhkým papírovým ubrouskem. Připravené žampiony dejte zatím stranou.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
- Přidejte mleté maso a smažte ho, dokud neztratí růžovou barvu a nezačne hnědnout. Mělo by být úplně propečené.
- Přidejte nakrájenou červenou papriku a sušené oregano. Pokračujte ve smažení asi 3 minuty, dokud paprika nezměkne.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Pamatujte, že strouhaný sýr, který budete přidávat později, může být také dost slaný, takže pozor, ať není směs přesolená.
- Naplňte vyčištěné žampiony připravenou směsí z mletého masa.
- Naplněné žampiony skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Posypte strouhaným tvrdým sýrem vrch plněných žampionů.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 až 25 minut, nebo dokud žampiony nezměknou a sýr nezačne být lehce dohněda.
- Před podáváním můžete ozdobit plněné žampiony čerstvými bylinkami, jako je například petrželka nebo tymián.
Plněné žampiony mletým masem jsou bohaté na skvělou chuť a určitě potěší vaše chuťové buňky. Můžete je podávat jako předkrm nebo přílohu při jakékoliv události. Věřte, že na stole rozhodně nezůstanou a velice rychle zmizí.