Plněný lilek s bulgurem by vás mohl příjemně překvapit nejen svou jednoduchostí, ale hlavně svou chutí. Navíc se jedná o lehký a zdravý pokrm, který skvěle propojuje chuť lilku s lehkostí a vláčností bulguru. Přidejte navíc aromatické bylinky, lahodné koření a máte skvělý lehký oběd nebo třeba večeři.
Ingredience
- 4 plátky lilku
- 1/2 hrnku bulguru
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky podle vaší chuti, nasekané
Postup
- Zapněte a předehřejte troubu na 180 °C.
- Bulgur zalijte vroucí vodou podle návodu na obalu a nechte ho nabobtnat.
- Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli s česnekem hezky dozlatova. Potom přidejte nakrájené rajče a nechte chvíli vařit, dokud nezměkne.
- Do směsi přidejte uvařený bulgur a promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem, mletou paprikou a kmínem.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozložte plátky lilku a naplňte je směsí bulguru a zeleniny. Potom posypte nastrouhaným tvrdým sýrem.
- Pečte v troubě asi tak 20 minut, nebo dokud nejsou plátky lilku měkké a sýr nezíská zlatavou barvu.
- Hotové plátky lilků posypte čerstvými bylinkami a podávejte jako lahodný předkrm nebo lehký hlavní chod.