Plněný lilek s bulgurem – recept

Plněný lilek s bulgurem by vás mohl příjemně překvapit nejen svou jednoduchostí, ale hlavně svou chutí. Navíc se jedná o lehký a zdravý pokrm, který skvěle propojuje chuť lilku s lehkostí a vláčností bulguru. Přidejte navíc aromatické bylinky, lahodné koření a máte skvělý lehký oběd nebo třeba večeři.

Ingredience

  • 4 plátky lilku
  • 1/2 hrnku bulguru
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 rajče, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky podle vaší chuti, nasekané

Postup

  1. Zapněte a předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Bulgur zalijte vroucí vodou podle návodu na obalu a nechte ho nabobtnat.
  3. Na pánvi si rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli s česnekem hezky dozlatova. Potom přidejte nakrájené rajče a nechte chvíli vařit, dokud nezměkne.
  4. Do směsi přidejte uvařený bulgur a promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem, mletou paprikou a kmínem.
  5. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte plátky lilku a naplňte je směsí bulguru a zeleniny. Potom posypte nastrouhaným tvrdým sýrem.
  6. Pečte v troubě asi tak 20 minut, nebo dokud nejsou plátky lilku měkké a sýr nezíská zlatavou barvu.
  7. Hotové plátky lilků posypte čerstvými bylinkami a podávejte jako lahodný předkrm nebo lehký hlavní chod.

Napsat komentář