Poctivé domácí buchty jsou tradiční český dezert, který má dlouhou historii a významné v české kuchyni. Tyto kynuté buchty se dělají s různými náplněmi, jako jsou povidla, tvaroh, meruňky, jahody nebo třeba maková náplň. Připravují se základním postupem kynutého těsta, které se naplní a pak se buchty upečou.
Ingredience
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí (cca 7 g)
- 250 ml mléka (pokojová teplota)
- 50 g cukru
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň
- 300 g povidel
Na posypání hotových buchet
- moučkový cukr (nepovinné)
Postup
- Ve velké míse smíchejte mléko, cukr a sušené droždí. Nechte droždí pracovat, dokud nevzejde pěna na povrchu (asi 5 až 10 minut).
- Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli do mísy s droždím a mlékem. Důkladně promíchejte.
- Postupně přidejte hladkou mouku do misky a hněťte těsto, dokud nezískáte hladké, pružné a nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
- Přikryjte mísu s těstem utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
- Když je těsto dostatečně nakynuté, přeneste ho na pomoučenou pracovní plochu a opatrně ho prohněťte.
- Rozdělte těsto na menší kousky (cca 12 až 15) a vytvarujte z nich kuličky.
- Vytvořte malé jamky v každé kuličce a naplňte je povidly. Pečlivě zavřete buchty, aby povidla nevytekla během vaření nebo pečení.
- Buchty skládejte do vymazaného plechu vedle sebe a dejte je péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C, dokud nejsou dozlatova, což bude trvat cca 25 minut.
Poctivé domácí buchty nechte vychladnout a následně je můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem. Jedná se o vynikající buchty, které se hodí ke kávě nebo čaji, pro děti pak třeba na sladkou svačinu nejen doma, ale třeba i do školy nebo na výlet.