Pohankové rizoto se zeleninou nebo houbami – recept

Pohankové rizoto je skvělou alternativou k tradičnímu rizotu, a když se spojí s čerstvou zeleninou nebo houbami, vzniká zdravý a chutný pokrm. Zkuste skvělý recept na pohankové rizoto se zeleninou nebo houbami, ať už čerstvými nebo mraženými.

Ingredience

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 až 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 hrst hrášku (mražený nebo čerstvý)
  • 1 červená paprika (nakrájená na kostky)
  • 200 g hub (nakrájené na plátky nebo nadrobno)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku bílého vína (volitelné)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej.
  2. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte spolu, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
  3. Přidejte pohanku a promíchejte s cibulí a česnekem. Krátce osmahněte asi tak 2 až 3 minuty, dokud pohanka lehce nezesklovatí.
  4. Pokud používáte bílé víno, přidejte ho a vařte, dokud se většina nevypaří.
  5. Postupně přilívejte zeleninový vývar vždy tak půl hrnku najednou, a míchejte, dokud se vývar nevstřebá. Pokračujte v přidávání vývaru a míchání, dokud pohanka nezměkne a nespotřebujete vývar. To by mělo trvat tak asi 25 minut.
  6. Přidejte nakrájené houby a nakrájenou papriku. Pokračujte v míchání a vaření, dokud houby s paprikou nezměknou.
  7. Přidejte hrášek a vařte rizoto dalších zhruba 5 minut, dokud hrášek nezměkne.
  8. Ochutnejte pohankové rizoto a podle chuti přidejte sůl a pepř.
  9. Když už je pohanka měkká a rizoto má správnou krémovou konzistenci, je hotové a můžete podávat.

Toto vynikající a zdravé pohankové rizoto se zeleninou nebo houbami je chutnou a zdravou alternativou klasického rizota. Je to skvělý pokrm pro vegetariány nebo ty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového a zařadit do svého jídelníčku skvělou pohanku.

Napsat komentář