Polévka z máslové dýně – recept

Pokud máte k dispozici úrodu dýní, pak tato skvělá dýňový polévka je přesně pro vás. Je lahodná, příjemně hřejivá a ideální pro chladnější měsíce. Podle sebe si ji můžete samozřejmě doladit tak, aby byla pro vás nejlepší.

Ingredience

  • 1 střední máslová dýně, oloupaná, bez semínek a nakrájená na kostky
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 2 stroužky česneku, nasekaný
  • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená
  • 1 brambora, oloupaná a nakrájená
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Čerstvý tymián nebo petržel na ozdobu

Postup

  1. Oloupejte a nakrájejte máslovou dýni, cibuli, česnek, mrkev a bramboru.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a restujte asi tak 5 minut, dokud nezměknou. Přidejte nakrájenou mrkev, bramboru a vařte dalších 5 minut.
  3. Přidejte do hrnce kostky máslové dýně a dobře vše promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Když začne polévka vařit, snižte teplotu, přikryjte hrnec a vařte zhruba 25 minut, dokud nebude veškerá zelenina měkká.
  4. Když je zelenina měkká, rozmixujte polévku dohladka pomocí ponorného mixéru. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete polévku opatrně přelít do klasického mixéru po částech.
  5. Pro krémovější polévku přimíchejte smetanu. Nechte polévku prohřát dalších 5 minut, ale už ji nevařte.
  6. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
  7. Nalijte polévku do talířů, ozdobte čerstvým tymiánem nebo petrželkou a podávejte.

Napsat komentář