Pokud máte k dispozici úrodu dýní, pak tato skvělá dýňový polévka je přesně pro vás. Je lahodná, příjemně hřejivá a ideální pro chladnější měsíce. Podle sebe si ji můžete samozřejmě doladit tak, aby byla pro vás nejlepší.
Ingredience
- 1 střední máslová dýně, oloupaná, bez semínek a nakrájená na kostky
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, nasekaný
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená
- 1 brambora, oloupaná a nakrájená
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Čerstvý tymián nebo petržel na ozdobu
Postup
- Oloupejte a nakrájejte máslovou dýni, cibuli, česnek, mrkev a bramboru.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a restujte asi tak 5 minut, dokud nezměknou. Přidejte nakrájenou mrkev, bramboru a vařte dalších 5 minut.
- Přidejte do hrnce kostky máslové dýně a dobře vše promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Když začne polévka vařit, snižte teplotu, přikryjte hrnec a vařte zhruba 25 minut, dokud nebude veškerá zelenina měkká.
- Když je zelenina měkká, rozmixujte polévku dohladka pomocí ponorného mixéru. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete polévku opatrně přelít do klasického mixéru po částech.
- Pro krémovější polévku přimíchejte smetanu. Nechte polévku prohřát dalších 5 minut, ale už ji nevařte.
- Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
- Nalijte polévku do talířů, ozdobte čerstvým tymiánem nebo petrželkou a podávejte.