Pomalu pečená hovězí žebra nemají chybu a už z názvu je jasné, že tady se nedá nic uspěchat. Díky pomalému a trpělivému pečení získají žebra skvělou chuť a šťavnatost. Zkuste tento výborný recept na přípravu pomalu pečených hovězích žeber a užijte si je například s přáteli.
Ingredience
- 2 kg hovězích žeber
- 2 cibule, nakrájené na kolečka
- 4 stroužky česneku, nasekané na plátky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 2 lžíce sušeného tymiánu
- 2 lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce kari koření (volitelně)
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1/2 hrnku červeného vína
- 1 hrnek hovězího vývaru
Postup
- Nejprve si připravte marinádu. Ve velké míse smíchejte olej, sůl, čerstvě mletý černý pepř, sušený tymián, sušený rozmarýn, kmín, kari koření, hnědý cukr, balzamikový ocet, červené víno a hovězí vývar.
- Hovězí žebra opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Potom je důkladně pomažte marinádou ze všech stran a nechte je marinovat v lednici nejméně 2 hodiny, ideálně však přes noc, aby bylo na marinování a propojení marinády s masem dost času.
- Před pečením předehřejte troubu na 150 °C.
- Hovězí žebra položte na velký kus alobalu nebo pečícího papíru, aby byla co nejvíce uzavřená.
- Přenesete zabalená žebra na pekáč a dejte je péct do předehřáté trouby.
- Pečte hovězí žebra při 150 °C po dobu přibližně 3 až 4 hodin. Během pečení zkontrolujte, zda je maso měkké a nerozpadá se.
- Po dokončení pečení vytáhněte žebra z trouby a nechte je krátce odpočinout, aby se šťáva hezky uležela.
- Hotová upečená hovězí žebra můžete rozkrájet na porce a podávat. Jako přílohu doporučujeme bramborovou kaši, pečenou zeleninu nebo třeba čerstvý salát podle vaší chuti.
Marinovaná, pomalu pečená hovězí žebra jsou šťavnaté, mají skvělou chuť a krásně voní. Tento recept je skvělý pro speciální příležitosti například s přáteli nebo pro rodinné večeře.