Maso a jablka – lepší kombinace, než si myslíte. Tato pomalu pečená kachna s jablky je toho důkazem a skvěle spojuje bohatou chuť kachny s osvěžující sladkostí jablek. Vyzkoušejte tento výborný recept na přípravu pomalu pečené kachny s jablky a překvapte například návštěvu dokonalým obědem.
Ingredience
- 1 celá kachna (přibližně 3 kg)
- 4 středně velká jablka (oloupaná, očištěná, nakrájená na čtvrtky)
- 1 cibule (oloupaná a nakrájená na čtvrtky)
- 3 stroužky česneku (oloupané a prolisované)
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku suchého bílého vína
Postup
- Předehřejte si troubu na 150 °C.
- Kachnu důkladně opláchněte a osušte například papírovým ubrouskem.
- Na kachnu naneste olej a rovnoměrně osolte, opepřete, posypte sušeným tymiánem a rozmarýnem.
- Do vnitřní dutiny kachny vložte čtvrtky jablek, čtvrtky cibule a rozmačkané stroužky česneku.
- Pekáč vyložte alobalem tak, aby byl dostatečně velký na zakrytí celé kachny.
- Položte kachnu na alobal, zalijte ji drůbežím vývarem a suchým bílým vínem.
- Zakryjte kachnu alobalem a pečte v předehřáté troubě asi tak 3 až 4 hodiny nebo dokud není maso kachny hezky měkké a šťavnaté.
- Posledních zhruba 30 minut pečte bez zakrytí alobalem, aby se kůže kachny hezky opekla a získala křupavost.
- Upečenou kachnu vytáhněte z trouby a nechte ji chvíli odpočívat před samotným krájením a podáváním.
- Pomalu pečenou kachnu s jablky podávejte s pečenými jablky, cibulí a česnekem. Jako přílohu můžete zvolit například bramborovou kaši nebo vařené brambory.
Pomalu pečená kachna s jablky je krásně měkká, šťavnatá a plná chutí díky kachnímu masu, jablkům, cibuli a česneku. Hodí se k ní skvěle brambory nebo knedlík a jedná se vynikající recept i pro slavnostnější příležitosti.