Pomazánka z pečené cukety je lahodná a zdravá alternativa k tradičním pomazánkám. Zde je jednoduchý recept, jak si připravit sezónní, skvělou pomazánku a užít si cuketové úrody ideálně z vlastní zahrádky.
Ingredience
- 1 středně velká cuketa
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky podle preferencí (např. petrželka, bazalka, tymián)
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Cuketu omyjte a nakrájejte na plátky. Pokud jsou plátky příliš tlusté, můžete je rozpůlit na polovinu.
- Plátky cukety rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte je olivovým olejem a posypte nasekaným česnekem. Osolte a opepřete podle chuti.
- Pečte cuketu v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut, nebo dokud nezměkne a nezíská lehce zlatavou barvu. Po upečení nechte cuketu vychladnout.
- V mixéru nebo food processoru smíchejte upečenou cuketu, tahini, citronovou šťávu a čerstvé bylinky. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Případně můžete přidat trochu olivového oleje nebo vody, pokud je pomazánka z cukety příliš hustá.
- Ochutnejte a případně přidejte další sůl, pepř nebo citronovou šťávu podle vašich chutí.
- Pomazánku z pečené cukety přeneste do misky a ozdobte čerstvými bylinkami.
Tuto pomazánku z pečené cukety můžete podávat na chlebu, grilovaném pečivu nebo jako dip pro zeleninu. Je to zdravá a chutná alternativa ke klasickým pomazánkám plným tuku a přidaného cukru. Cuketovou pomazánku můžete samozřejmě libovolně modifikovat dalšími ingrediencemi, která vás napadnou a máte po ruce.