Pečené lilky mají skvělou chuť, tak proč si z nich nepřipravit také tuto lahodnou pomazánku plnou chutí? Bude stačit pár ingrediencí a výsledek bude stát za to. Podle svých chutí si můžete pohrát s množstvím některých použitých ingrediencí a vyladit tak tuto pomazánku přesně podle sebe. Je skvělá jen tak s křupavým pečivem a čerstvou zeleninou.
Ingredience
- 2 pečené lilky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- Šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky podle vašeho výběru
Postup
- Nejprve pečené lilky připravte podle receptu na pečený lilek v troubě. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
- Potom lilky oloupejte a odstraňte dužinu. Dužinu lilku dejte stranou – můžete ji použít případně na jiný recept.
- V mixéru smíchejte pečené lilky, olivový olej, nasekaný česnek, šťávu z citronu a tahini, dokud nedosáhnete hladké a krémovité konzistence.
- Pokud je pomazánka z pečených lilků příliš hustá, přidejte trochu vody nebo olivového oleje.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti. Případně můžete přidat také čerstvé bylinky.
- Pomazánku podávejte na chlebu, topinkách nebo jako dip s čerstvou zeleninou. Užijte si tuto lahodnou pomazánku z pečených lilků.