Pomazánky na chlebíčky a jednohubky – nej recepty

Chystáte se na přípravu úžasných chlebíčků nebo jednohubek, máte i domácí veku a potřebujete ještě skvělou pomazánku? Máme tady skvělé pomazánky na chlebíčky i jednohubky – bramborovou, celerovou, hermelínovou, salámovou a vajíčkovou. Vyberte si recept a pusťte se do toho.

Bramborová pomazánka

Ingredience

  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • Nasekaná petrželka nebo pažitka (na ozdobu)

Postup

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vařte je v osolené vodě, dokud nezměknou (asi 15 až 20 minut).
  • Na pánvi rozehřejte máslo a olej. Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a mletou sladkou papriku a restujte další 1 až 2 minuty.
  • Vařené brambory přidejte do mísy a rozmačkejte je vidličkou nebo mačkátkem na brambory, dokud nebudou rozmačkané. Přidejte cibulovou směs a promíchejte. Pokud má pomazánka příliš hustou konzistenci, můžete přidat trochu vody nebo mléka.
  • Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pokud chcete pikantnější verzi, můžete přidat více mleté papriky.
  • Přidejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte. Smetana pomůže pomazánce získat krémovou konzistenci.
  • Bramborovou pomazánku můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
  • Bramborovou pomazánku podávejte na čerstvém chlebu nebo chlebíčcích. Můžete ji také použít jako náplň do sendvičů.

Celerová pomazánka

Ingredience

  • Celer (cca 200 g)
  • 150 g tvarohu nebo tučného jogurtu
  • 1/4 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petržel nebo nasekané bylinky (na ozdobení, volitelně)

Postup

  • Oloupejte celer, odstraňte vláknitou vrstvu a nakrájejte na menší kousky.
  • Přiveďte osolenou vodu k varu a vařte kousky celeru asi 5 až 7 minut, dokud nejsou měkké, ale stále křehké. Poté je okamžitě dejte do studené vody, aby se zastavilo další vaření a celer zůstal krásně zelený.
  • V mixéru nebo food procesoru smíchejte uvařený celer, tvaroh nebo jogurt, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a olivový olej. Mixujte do hladké a krémové konzistence. Přidávejte olivový olej postupně podle potřeby.
  • Případně dochuťte pomazánku solí a pepřem podle své chuti. Můžete také přidat více citronové šťávy nebo dijonské hořčice, pokud máte rádi intenzivnější chuť.
  • Celerovou pomazánku rozetřete na plátek veky, chleba nebo kanapky a ozdobte například čerstvou petrželí nebo nasekanými bylinkami.

Hermelínová pomazánka

Ingredience

  • Hermelín (250 až 300 g)
  • 2 lžíce másla (měkkého)
  • 1 střední cibule (nasekaná na drobné kousky)
  • 1 střední česneková stroužek (utřený)
  • 1 lžička majoránky (volitelně)
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

  • Hermelín rozkrojte na poloviny tak, aby vznikly dvě stejné části.
  • V pánvi rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a nechte ji restovat, dokud nezměkne a nezezlátne.
  • Přidejte utřený česnek a majoránku (pokud používáte) do cibule v pánvi a nechte smažit další minutu nebo dvě, dokud česnek nezačne vonět.
  • Směs cibule, česneku a majoránky přendejte do misky a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
  • V míse rozmačkejte hermelín vidličkou nebo lžící. Přidejte směs cibule, česneku a majoránky a promíchejte, dokud nevznikne hladká pomazánka. Můžete také přidat čerstvě mletý pepř podle chuti.
  • Hotovou hermelínovou pomazánku dejte do lednice a nechte ji chladit alespoň hodinu, aby se chutě propojily.
  • Hermelínovou pomazánku můžete servírovat na chlebíčky, bagety nebo toasty. Ozdobte ji například bylinkami nebo plátky čerstvé zeleniny podle vašeho gusta.

Salámová pomazánka

Ingredience

  • 200 g salámu
  • 100 g tvrdého sýra (například eidam)
  • 100 g zakysané smetany nebo majonézy
  • 1 malá cibule (nasekaná)
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 lžička kečupu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Nasekejte salám a tvrdý sýr na drobné kousky. Nasekejte také malou cibuli.
  • V míse smíchejte salám, tvrdý sýr a nasekanou cibuli. Přidejte zakysanou smetanu (nebo majonézu) a důkladně promíchejte.
  • Přidejte hořčici, worcesterovou omáčku a kečup. Míchejte, dokud nejsou všechny ingredience dobře spojeny.
  • Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Můžete také přidat další koření nebo bylinky podle vašich preferencí.
  • Dejte pomazánku na chvíli do lednice.
  • Hotovou salámovou pomazánku použijte na chlebíčky nebo třeba kanapky. Můžete ji dále ozdobit nasekanými bylinkami nebo plátky zeleniny podle svého výběru.

Vajíčková pomazánka

Ingredience

  • 4 vejce (vařená natvrdo)
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra (například eidam nebo gouda)
  • 1 lžička hořčice
  • 1/2 lžičky sladké papriky (volitelně)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Plátek slaniny nebo pažitka na ozdobení (volitelně)

Postup

  • Uvařte vajíčka natvrdo (asi 8 až 10 minut vaření). Poté je opláchněte studenou vodou a oloupejte.
  • Nakrájejte uvařená vajíčka na malé kostičky nebo na proužky.
  • V míse smíchejte nakrájená vajíčka s majonézou, strouhaným sýrem, hořčicí a sladkou paprikou (pokud používáte). Dobře promíchejte až do vytvoření hladké pomazánky.
  • Přidávejte sůl a pepř podle chuti. Majonéza a sýr mohou být již slané, takže pravděpodobně nebude potřeba přidávat příliš soli.
  • Vajíčkovou pomazánku můžete použít na chlebíčky nebo tousty. Můžete ji také ozdobit plátky slaniny nebo nasekanou pažitkou.
  • Její chutě se lépe spojí, pokud ji necháte v lednici odpočívat alespoň hodinu před podáváním.

Napsat komentář