Chystáte se na přípravu úžasných chlebíčků nebo jednohubek, máte i domácí veku a potřebujete ještě skvělou pomazánku? Máme tady skvělé pomazánky na chlebíčky i jednohubky – bramborovou, celerovou, hermelínovou, salámovou a vajíčkovou. Vyberte si recept a pusťte se do toho.
Bramborová pomazánka
Ingredience
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- 3 lžíce zakysané smetany
- Nasekaná petrželka nebo pažitka (na ozdobu)
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vařte je v osolené vodě, dokud nezměknou (asi 15 až 20 minut).
- Na pánvi rozehřejte máslo a olej. Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte nasekaný česnek a mletou sladkou papriku a restujte další 1 až 2 minuty.
- Vařené brambory přidejte do mísy a rozmačkejte je vidličkou nebo mačkátkem na brambory, dokud nebudou rozmačkané. Přidejte cibulovou směs a promíchejte. Pokud má pomazánka příliš hustou konzistenci, můžete přidat trochu vody nebo mléka.
- Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pokud chcete pikantnější verzi, můžete přidat více mleté papriky.
- Přidejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte. Smetana pomůže pomazánce získat krémovou konzistenci.
- Bramborovou pomazánku můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
- Bramborovou pomazánku podávejte na čerstvém chlebu nebo chlebíčcích. Můžete ji také použít jako náplň do sendvičů.
Celerová pomazánka
Ingredience
- Celer (cca 200 g)
- 150 g tvarohu nebo tučného jogurtu
- 1/4 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petržel nebo nasekané bylinky (na ozdobení, volitelně)
Postup
- Oloupejte celer, odstraňte vláknitou vrstvu a nakrájejte na menší kousky.
- Přiveďte osolenou vodu k varu a vařte kousky celeru asi 5 až 7 minut, dokud nejsou měkké, ale stále křehké. Poté je okamžitě dejte do studené vody, aby se zastavilo další vaření a celer zůstal krásně zelený.
- V mixéru nebo food procesoru smíchejte uvařený celer, tvaroh nebo jogurt, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a olivový olej. Mixujte do hladké a krémové konzistence. Přidávejte olivový olej postupně podle potřeby.
- Případně dochuťte pomazánku solí a pepřem podle své chuti. Můžete také přidat více citronové šťávy nebo dijonské hořčice, pokud máte rádi intenzivnější chuť.
- Celerovou pomazánku rozetřete na plátek veky, chleba nebo kanapky a ozdobte například čerstvou petrželí nebo nasekanými bylinkami.
Hermelínová pomazánka
Ingredience
- Hermelín (250 až 300 g)
- 2 lžíce másla (měkkého)
- 1 střední cibule (nasekaná na drobné kousky)
- 1 střední česneková stroužek (utřený)
- 1 lžička majoránky (volitelně)
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Hermelín rozkrojte na poloviny tak, aby vznikly dvě stejné části.
- V pánvi rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a nechte ji restovat, dokud nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte utřený česnek a majoránku (pokud používáte) do cibule v pánvi a nechte smažit další minutu nebo dvě, dokud česnek nezačne vonět.
- Směs cibule, česneku a majoránky přendejte do misky a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
- V míse rozmačkejte hermelín vidličkou nebo lžící. Přidejte směs cibule, česneku a majoránky a promíchejte, dokud nevznikne hladká pomazánka. Můžete také přidat čerstvě mletý pepř podle chuti.
- Hotovou hermelínovou pomazánku dejte do lednice a nechte ji chladit alespoň hodinu, aby se chutě propojily.
- Hermelínovou pomazánku můžete servírovat na chlebíčky, bagety nebo toasty. Ozdobte ji například bylinkami nebo plátky čerstvé zeleniny podle vašeho gusta.
Salámová pomazánka
Ingredience
- 200 g salámu
- 100 g tvrdého sýra (například eidam)
- 100 g zakysané smetany nebo majonézy
- 1 malá cibule (nasekaná)
- 2 lžičky hořčice
- 1 lžička worcesterové omáčky
- 1 lžička kečupu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nasekejte salám a tvrdý sýr na drobné kousky. Nasekejte také malou cibuli.
- V míse smíchejte salám, tvrdý sýr a nasekanou cibuli. Přidejte zakysanou smetanu (nebo majonézu) a důkladně promíchejte.
- Přidejte hořčici, worcesterovou omáčku a kečup. Míchejte, dokud nejsou všechny ingredience dobře spojeny.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Můžete také přidat další koření nebo bylinky podle vašich preferencí.
- Dejte pomazánku na chvíli do lednice.
- Hotovou salámovou pomazánku použijte na chlebíčky nebo třeba kanapky. Můžete ji dále ozdobit nasekanými bylinkami nebo plátky zeleniny podle svého výběru.
Vajíčková pomazánka
Ingredience
- 4 vejce (vařená natvrdo)
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra (například eidam nebo gouda)
- 1 lžička hořčice
- 1/2 lžičky sladké papriky (volitelně)
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- Plátek slaniny nebo pažitka na ozdobení (volitelně)
Postup
- Uvařte vajíčka natvrdo (asi 8 až 10 minut vaření). Poté je opláchněte studenou vodou a oloupejte.
- Nakrájejte uvařená vajíčka na malé kostičky nebo na proužky.
- V míse smíchejte nakrájená vajíčka s majonézou, strouhaným sýrem, hořčicí a sladkou paprikou (pokud používáte). Dobře promíchejte až do vytvoření hladké pomazánky.
- Přidávejte sůl a pepř podle chuti. Majonéza a sýr mohou být již slané, takže pravděpodobně nebude potřeba přidávat příliš soli.
- Vajíčkovou pomazánku můžete použít na chlebíčky nebo tousty. Můžete ji také ozdobit plátky slaniny nebo nasekanou pažitkou.
- Její chutě se lépe spojí, pokud ji necháte v lednici odpočívat alespoň hodinu před podáváním.