Tak trochu exotická, ale neskutečně osvěžující pomerančová marmeláda je vynikající. Pokud máte k dispozici dost pomerančů, tak rozhodně na nic nečekejte a připravte si podle tohoto receptu domácí pomerančovou marmeládu, která nemá chybu.
Ingredience
- 4 velké pomeranče
- 2 citrony (volitelně, pro trochu kyselosti)
- 4 hrnky cukru
- 4 hrnky vody
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu, volitelně)
Postup
- Pomeranče a citrony opláchněte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Odstraňte pecky.
- Do velkého hrnce dejte na plátky nakrájené citrusy. Přidejte vodu, aby byly zcela ponořené, a vařte je na mírném ohni asi 45 minut až hodinu, nebo dokud nejsou citrusy měkké a uvařené.
- Přidejte cukr a vanilku (nebo vanilkový extrakt) do hrnce. Vařte směs na středním ohni, občas míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Když směs začne vařit, nechte ji vařit ještě asi 20 minut nebo déle, dokud marmeláda nezačne houstnout. Měla by získat konzistenci podobnou želatině.
- Pokud je marmeláda hotová, vypněte sporák, odstavte hrnec stranou a nechte ji trochu vychladnout.
- Nalijte horkou marmeládu do sterilizovaných sklenic a uzavřete je pevně víčky. Ujistěte se, že jsou sklenice důkladně uzavřené a potom je postavte dnem vzhůru.
- Pomerančovou marmeládu skladujte na chladném a tmavém místě. Je ideální ji nechat několik týdnů odležet, aby chutě dobře uležely, ale můžete ji používat klidně hned.
Domácí pomerančová marmeláda je skvělá na čerstvé pečivo s máslem, koláče, nebo jako sladká ingredience do dalších pokrmů a dezertů.