Pomerančová marmeláda – recept

Tak trochu exotická, ale neskutečně osvěžující pomerančová marmeláda je vynikající. Pokud máte k dispozici dost pomerančů, tak rozhodně na nic nečekejte a připravte si podle tohoto receptu domácí pomerančovou marmeládu, která nemá chybu.

Ingredience

  • 4 velké pomeranče
  • 2 citrony (volitelně, pro trochu kyselosti)
  • 4 hrnky cukru
  • 4 hrnky vody
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu, volitelně)

Postup

  1. Pomeranče a citrony opláchněte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Odstraňte pecky.
  2. Do velkého hrnce dejte na plátky nakrájené citrusy. Přidejte vodu, aby byly zcela ponořené, a vařte je na mírném ohni asi 45 minut až hodinu, nebo dokud nejsou citrusy měkké a uvařené.
  3. Přidejte cukr a vanilku (nebo vanilkový extrakt) do hrnce. Vařte směs na středním ohni, občas míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  4. Když směs začne vařit, nechte ji vařit ještě asi 20 minut nebo déle, dokud marmeláda nezačne houstnout. Měla by získat konzistenci podobnou želatině.
  5. Pokud je marmeláda hotová, vypněte sporák, odstavte hrnec stranou a nechte ji trochu vychladnout.
  6. Nalijte horkou marmeládu do sterilizovaných sklenic a uzavřete je pevně víčky. Ujistěte se, že jsou sklenice důkladně uzavřené a potom je postavte dnem vzhůru.
  7. Pomerančovou marmeládu skladujte na chladném a tmavém místě. Je ideální ji nechat několik týdnů odležet, aby chutě dobře uležely, ale můžete ji používat klidně hned.

Domácí pomerančová marmeláda je skvělá na čerstvé pečivo s máslem, koláče, nebo jako sladká ingredience do dalších pokrmů a dezertů.

Napsat komentář