Krémová pórková polévka – recept volitelně s bramborami

Zde je recept na krémovou pórkovou polévku s bramborami. Brambory můžete samozřejmě vynechat a stejně tak je na vás, jestli uděláte polévku krémovou, nebo ne. Každý dělá polévku z pórku podle sebe.

Ingredience

  • 2 pórky
  • 2 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Petržel nebo koriandr na ozdobu

Postup

  1. Pórky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
  2. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.
  3. Přidejte nakrájené kolečka pórku a pokud chcete, tak také brambory. Společně osmahněte pár minut, aby se hezky zjemnily.
  4. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte hrnec a vařte asi 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo ručního mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Můžete rozmixovat také jen část polévky. Mixujte ale bez brambor, případně brambory u krémové varianty polévky nepřidávejte, záleží na vás. Rozmixováním brambor by byla polévka méně krémová a hustá.
  6. Přilijte smetanu na vaření a dobře promíchejte. Vařte ještě asi 2 až 3 minuty, aby se smetana prohřála.
  7. Ochutnejte polévku a případně dosolte a dochuťte pepřem podle své chuti.
  8. Polévku podávejte teplou a můžete ji ozdobit petrželkou nebo koriandrem.

Tato krémová pórková polévka s bramborami je výborným teplým jídlem pro chladné dny. Můžete ji podávat jako hlavní jídlo nebo jako předkrm. Doporučujeme servírovat ji s čerstvým nebo opečeným chlebem.

Vybíráme čerstvý pórek pro skvělou chuť polévky

  • Zkontrolujte, zda je pórek čerstvý a zdravý. Měl by mít pevné, svěže zelené lístky bez vad nebo poškození.
  • Vyberte si pórky, které mají podobnou velikost a tloušťku. To usnadní jejich přípravu a vaření.
  • Pórky by měly mít světle zelenou barvu. Vyhněte se pórkům s hnědými nebo nažloutlými skvrnami, což může naznačovat přemrznutí nebo stárnutí.
  • Dotkněte se pórku a zkontrolujte jeho pevnost. Měl by být pevný a pružný, aniž by byl příliš tvrdý nebo naopak měkký.
  • Zdravý pórek by měl mít jemnou, svěží a mírně cibulovou vůni. Pokud má nepříjemný zápach, může to znamenat, že je starý nebo shnilý.
  • Podívejte se na spodní část pórku, kde jsou kořeny. Měla by být čerstvá, bílá a zdravá, bez známek hniloby.

Pokud si vyberete čerstvý a kvalitní pórek, bude to mít příznivý vliv na chuť a kvalitu pórkové polévky, ale i jiných pokrmů.

Napsat komentář