Zde je recept na krémovou pórkovou polévku s bramborami. Brambory můžete samozřejmě vynechat a stejně tak je na vás, jestli uděláte polévku krémovou, nebo ne. Každý dělá polévku z pórku podle sebe.
Ingredience
- 2 pórky
- 2 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Petržel nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Pórky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
- V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.
- Přidejte nakrájené kolečka pórku a pokud chcete, tak také brambory. Společně osmahněte pár minut, aby se hezky zjemnily.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte hrnec a vařte asi 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo ručního mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Můžete rozmixovat také jen část polévky. Mixujte ale bez brambor, případně brambory u krémové varianty polévky nepřidávejte, záleží na vás. Rozmixováním brambor by byla polévka méně krémová a hustá.
- Přilijte smetanu na vaření a dobře promíchejte. Vařte ještě asi 2 až 3 minuty, aby se smetana prohřála.
- Ochutnejte polévku a případně dosolte a dochuťte pepřem podle své chuti.
- Polévku podávejte teplou a můžete ji ozdobit petrželkou nebo koriandrem.
Tato krémová pórková polévka s bramborami je výborným teplým jídlem pro chladné dny. Můžete ji podávat jako hlavní jídlo nebo jako předkrm. Doporučujeme servírovat ji s čerstvým nebo opečeným chlebem.
Vybíráme čerstvý pórek pro skvělou chuť polévky
- Zkontrolujte, zda je pórek čerstvý a zdravý. Měl by mít pevné, svěže zelené lístky bez vad nebo poškození.
- Vyberte si pórky, které mají podobnou velikost a tloušťku. To usnadní jejich přípravu a vaření.
- Pórky by měly mít světle zelenou barvu. Vyhněte se pórkům s hnědými nebo nažloutlými skvrnami, což může naznačovat přemrznutí nebo stárnutí.
- Dotkněte se pórku a zkontrolujte jeho pevnost. Měl by být pevný a pružný, aniž by byl příliš tvrdý nebo naopak měkký.
- Zdravý pórek by měl mít jemnou, svěží a mírně cibulovou vůni. Pokud má nepříjemný zápach, může to znamenat, že je starý nebo shnilý.
- Podívejte se na spodní část pórku, kde jsou kořeny. Měla by být čerstvá, bílá a zdravá, bez známek hniloby.
Pokud si vyberete čerstvý a kvalitní pórek, bude to mít příznivý vliv na chuť a kvalitu pórkové polévky, ale i jiných pokrmů.