Máte hromadu rajčat, léto v plném proudu? Zkuste skvělý recept na rajčatovou polévku z čerstvých rajčat s bazalkou. Ta kombinace je dokonalá chuťově i vzhledově.
Ingredience
- 1 kg čerstvých rajčat, očištěných, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na jemné kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička cukru
- Čerstvá bazalka, nasekaná
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho spolu s cibulí asi 1 minutu.
- Přidejte čerstvá (oloupaná), nakrájená rajčata do hrnce a osolte je. Osmahněte je spolu s cibulí a česnekem asi 5 minut, dokud se rajčata nerozmačkají a neuvolní šťávu.
- Přilijte zeleninový vývar a přidejte cukr. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední. Vařte polévku pod pokličkou asi 20 až 30 minut, aby rajčata změkla a chuť se uvolnila.
- Odstraňte hrnec z ohně a nechte polévku trochu vychladnout. Poté ji rozmixujte pomocí mixéru nebo blenderu, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Vraťte polévku zpět na mírný oheň a přidávejte bazalku. Vařte ještě asi 5 minut, abyste propojili chuť bazalky s rajčatovou polévkou.
- Ochutnejte polévku a případně ji dochuťte solí a pepřem podle svého vkusu.
- Hotovou rajčatovou polévku můžete podávat s čerstvou bazalkou a případně s krutony lístky bazalky na ozdobu.
Tato rajčatová polévka je osvěžující, aromatická a plná chuti z čerstvých rajčat a bazalky. Můžete si ji přizpůsobit podle svého vkusu přidáním dalších bylinek nebo koření.
Jak snadno oloupat rajčata
Oloupání rajčat je snadný proces. Zde je návod, jak na to. Budeme potřebovat hrnec s vařící vodou, mísu s ledovou vodou a nožík.
- Připravte si hrnec s vroucí vodou a mísu s ledovou vodou. Přesvědčte se, že je dostatečně velký, aby se do něj vešla všechna rajčata.
- Na každém rajčeti udělejte na vrcholu malý křížový řez pomocí nože. Nedělejte příliš hluboké řezy, jen aby se dostal pod slupku.
- Vložte rajčata do vroucí vody a nechte je tam po dobu 30 sekund až 1 minuty. Tímto procesem slupka lehce povolí a oloupání bude snazší.
- Po uplynutí cca minuty vyjměte rajčata z vroucí vody a okamžitě je přesuňte do mísy s ledovou vodou. Chladná voda zastaví tepelný proces.
- Po chvíli ve studené vodě můžete rajčata vyjmout a oloupat. Slupka by měla být snadno odstranitelná. Můžete ji jednoduše začít odlupovat od místa, kde jste udělali řez.
- Pokud jsou rajčata velmi velká, můžete je rozříznout na polovinu a nebo udělat řez na dvou místech.
Tímto způsobem byste měli být schopni snadno oloupat rajčata a připravit je pro další použití v receptech, třeba právě ve vynikající rajčatové polévce s bazalkou.