Rajčatový salát s cibulkou je osvěžující a jednoduchý pokrm, který využívá čerstvá rajčata a cibuli pro svou chutnou kombinaci. Tento salát je oblíbený zejména v letních měsících, kdy jsou rajčata nejchutnější. Níže pak naleznete recept s vejci nebo majonézou.
Ingredience
- 4 středně velká rajčata
- 1 cibule (červená nebo bílá)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamico octa nebo čerstvě vymačkané citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaný čerstvý bazalkový lístek nebo petrželka na ozdobu (volitelné)
Postup
- Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kostičky nebo plátky. Dejte je do mísy.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky nebo drobné kostičky a přidejte do mísy s rajčaty.
- Ve sklenici smíchejte olivový olej, balsamico ocet nebo citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Hotovou zálivku přidejte do mísy s rajčaty a cibulí. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly.
- Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout, aby se chutě propojily a salát se odležel.
- Před podáváním můžete rajčatový salát ozdobit nasekaným bazalkovým lístkem nebo petrželkou.
Rajčatový salát s cibulkou je připraven k podávání jako příloha k dalším jídlům, jako jsou grilovaná masová jídla nebo těstoviny. Tento salát je jednoduchý, zdravý a nabízí osvěžující kombinaci sladkých rajčat s cibulí, doplněnou lehkým dresinkem.
Další rajčatové saláty, které můžete zkusit
Kromě asi nejznámějšího rajčatového salátu s cibulí můžete zkusit také jednu z dalších variant, které jsou chutné a oblíbené. Jeden je s vařenými vejci a ten druhý s majonézou.
Rajčatový salát s vařenými vejci
Rajčatový salát s vařenými vejci je vynikající a výživný pokrm, který kombinuje čerstvá rajčata s uvařenými vejci pro bohatou chuťovou kombinaci. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto salátu.
Ingredience
- 4 středně velká rajčata
- 4 vejce
- 1/2 cibule (červená nebo bílá), nakrájená na tenké plátky nebo kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamico octa nebo čerstvě vymačkané citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaný čerstvý bazalkový lístek nebo petrželka na ozdobu (volitelné)
Postup
- Vejce vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut, dokud nebudou uvařená natvrdo. Poté je okamžitě přendejte do misky s ledovou vodou, aby se snadno oloupala.
- Oloupejte uvařená vejce a nakrájejte je na menší kostičky nebo na plátky. Dejte je do mísy.
- Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kostičky nebo plátky. Přidejte je do mísy s vejci.
- Přidejte nakrájenou cibuli do mísy s rajčaty a vejci.
- Ve sklenici smíchejte olivový olej, balsamico ocet nebo citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Zálivku přidejte do mísy s rajčaty, vejci a cibulí. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly.
- Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout, aby se chutě propojily a salát se odležel.
- Před podáváním můžete rajčatový salát ozdobit nasekaným bazalkovým lístkem nebo petrželkou.
Rajčatový salát s vařenými vejci je připraven k podávání. Můžete jej servírovat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k jiným jídlům, jako jsou grilovaná masová jídla nebo těstoviny. Tento salát je výživný, chutný a nabízí zajímavou kombinaci rajčat a vařených vajec, doplněnou lehkou zálivkou.
Rajčatový salát s majonézou
Rajčatový salát s majonézou je osvěžující pokrm, který kombinuje chutná čerstvá rajčata s krémovou majonézou pro bohatou a lahodnou chuť. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto salátu. Můžete si připravit také domácí majonézu.
Ingredience
- 4 středně velká rajčata
- 1/4 cibule (červená nebo bílá), jemně nakrájená
- 1/4 hrnku majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička dijonské hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaná čerstvá petrželka nebo bazalkový lístek na ozdobu (volitelné)
Postup
- Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kostičky nebo plátky. Dejte je do mísy.
- Najemno nakrájejte cibuli a přidejte ji do mísy s rajčaty.
- Ve sklenici smíchejte majonézu, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Omáčku přidejte do mísy s rajčaty a cibulí. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly.
- Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout, aby se chutě propojily a salát se odležel.
- Před podáváním můžete rajčatový salát ozdobit nasekanou petrželkou nebo bazalkovým lístkem.
Rajčatový salát s majonézou je připraven k podávání jako samostatný pokrm nebo jako příloha k jiným jídlům, jako jsou grilovaná masová jídla nebo sendviče. Tento salát je krémový, osvěžující a nabízí bohatou chuť rajčat v kombinaci s lahodnou majonézou.