Rajčatový salát – recept s cibulkou, vejci nebo majonézou

Rajčatový salát s cibulkou je osvěžující a jednoduchý pokrm, který využívá čerstvá rajčata a cibuli pro svou chutnou kombinaci. Tento salát je oblíbený zejména v letních měsících, kdy jsou rajčata nejchutnější. Níže pak naleznete recept s vejci nebo majonézou.

Ingredience

  • 4 středně velká rajčata
  • 1 cibule (červená nebo bílá)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamico octa nebo čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nasekaný čerstvý bazalkový lístek nebo petrželka na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kostičky nebo plátky. Dejte je do mísy.
  2. Cibuli nakrájejte na tenké plátky nebo drobné kostičky a přidejte do mísy s rajčaty.
  3. Ve sklenici smíchejte olivový olej, balsamico ocet nebo citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Hotovou zálivku přidejte do mísy s rajčaty a cibulí. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly.
  5. Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout, aby se chutě propojily a salát se odležel.
  6. Před podáváním můžete rajčatový salát ozdobit nasekaným bazalkovým lístkem nebo petrželkou.

Rajčatový salát s cibulkou je připraven k podávání jako příloha k dalším jídlům, jako jsou grilovaná masová jídla nebo těstoviny. Tento salát je jednoduchý, zdravý a nabízí osvěžující kombinaci sladkých rajčat s cibulí, doplněnou lehkým dresinkem.

Další rajčatové saláty, které můžete zkusit

Kromě asi nejznámějšího rajčatového salátu s cibulí můžete zkusit také jednu z dalších variant, které jsou chutné a oblíbené. Jeden je s vařenými vejci a ten druhý s majonézou.

Rajčatový salát s vařenými vejci

Rajčatový salát s vařenými vejci je vynikající a výživný pokrm, který kombinuje čerstvá rajčata s uvařenými vejci pro bohatou chuťovou kombinaci. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto salátu.

Ingredience

  • 4 středně velká rajčata
  • 4 vejce
  • 1/2 cibule (červená nebo bílá), nakrájená na tenké plátky nebo kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamico octa nebo čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nasekaný čerstvý bazalkový lístek nebo petrželka na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Vejce vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut, dokud nebudou uvařená natvrdo. Poté je okamžitě přendejte do misky s ledovou vodou, aby se snadno oloupala.
  2. Oloupejte uvařená vejce a nakrájejte je na menší kostičky nebo na plátky. Dejte je do mísy.
  3. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kostičky nebo plátky. Přidejte je do mísy s vejci.
  4. Přidejte nakrájenou cibuli do mísy s rajčaty a vejci.
  5. Ve sklenici smíchejte olivový olej, balsamico ocet nebo citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  6. Zálivku přidejte do mísy s rajčaty, vejci a cibulí. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly.
  7. Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout, aby se chutě propojily a salát se odležel.
  8. Před podáváním můžete rajčatový salát ozdobit nasekaným bazalkovým lístkem nebo petrželkou.

Rajčatový salát s vařenými vejci je připraven k podávání. Můžete jej servírovat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k jiným jídlům, jako jsou grilovaná masová jídla nebo těstoviny. Tento salát je výživný, chutný a nabízí zajímavou kombinaci rajčat a vařených vajec, doplněnou lehkou zálivkou.

Rajčatový salát s majonézou

Rajčatový salát s majonézou je osvěžující pokrm, který kombinuje chutná čerstvá rajčata s krémovou majonézou pro bohatou a lahodnou chuť. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto salátu. Můžete si připravit také domácí majonézu.

Ingredience

  • 4 středně velká rajčata
  • 1/4 cibule (červená nebo bílá), jemně nakrájená
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nasekaná čerstvá petrželka nebo bazalkový lístek na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kostičky nebo plátky. Dejte je do mísy.
  2. Najemno nakrájejte cibuli a přidejte ji do mísy s rajčaty.
  3. Ve sklenici smíchejte majonézu, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Omáčku přidejte do mísy s rajčaty a cibulí. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly.
  5. Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout, aby se chutě propojily a salát se odležel.
  6. Před podáváním můžete rajčatový salát ozdobit nasekanou petrželkou nebo bazalkovým lístkem.

Rajčatový salát s majonézou je připraven k podávání jako samostatný pokrm nebo jako příloha k jiným jídlům, jako jsou grilovaná masová jídla nebo sendviče. Tento salát je krémový, osvěžující a nabízí bohatou chuť rajčat v kombinaci s lahodnou majonézou.

Napsat komentář