Rajská omáčka – recept + plněné papriky a masové kuličky

Rajská omáčka je populární česká omáčka, která se ale používá v mnoha kuchyních po celém světě. Zde je recept na tradiční českou rajskou omáčku, k jejíž přípravě můžete použít ideálně vypěstovaná čerstvá rajčata z vlastní zahrádky nebo třeba rajský protlak.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat nebo rajského protlaku

Ingredience

  • 1 cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce oleje
  • 800 g rajčat (oloupaných a nasekaných) nebo 500 ml rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného bazalku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a pepř podle chuti

Volitelně

  • 1 lžička worchestrové omáčky
  • 1 lžička hořčice
  • Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo bazalka, nasekané)

Postup

  1. Na pánvi zahřejte olej a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
  2. Přidejte oloupaná a nasekaná rajčata nebo rajčatový protlak a promíchejte.
  3. Přidejte cukr, sušené bylinky (oregano, bazalku, tymián) a případně worchestrovou omáčku a hořčici. Dobře promíchejte.
  4. Přiveďte směs k varu a snižte teplotu na střední. Povařte omáčku asi 15 až 20 minut, nebo dokud se nezredukuje a nezíská konzistenci rajské omáčky.
  5. Omáčku mixérem nebo tyčovým mixérem jemně rozmixujte, aby byla hladká.
  6. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody. Pokud je příliš řídká, můžete ji nechat ještě chvíli vařit, aby se zahustila.
  7. Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Případně můžete přidat čerstvé bylinky (petrželka nebo bazalka) pro vylepšení chuti.
  8. Rajskou omáčku můžete podávat s těstovinami, rýží, pečeným masem, kuřetem nebo zeleninou. Také se často používá jako základ pro různá jídla, například jako omáčka na pizzu.

Plněné papriky v rajské omáčce

Plněné papriky v rajské omáčce jsou skvělým pokrmem, který kombinuje chuťově bohaté plněné papriky s lahodnou a aromatickou rajskou omáčkou. Zde je recept na přípravu tohoto tradičního jídla.

Ingredience

  • 4-6 paprik (volte pevné papriky vhodné k plnění)
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo směs)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku rýže (předvařené)
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce oleje (olivový nebo rostlinný)
  • 500 ml rajčatové omáčky (můžete použít rajčatový protlak nebo konzervovaná rajčata)
  • 1 lžička cukru
  • Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo koriandr) pro ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  2. Omyjte papriky, odstraňte jejich vršky a semínka.
  3. Ve velké míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, vejce, předvařenou rýži, mletou sladkou papriku, sušený oregano, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Plňte papriky připravenou masovou směsí. Ujistěte se, že jsou papriky rovnoměrně naplněny, ale ne příliš přeplněné.
  5. V hluboké pekáčové formě smíchejte rajčatovou omáčku s cukrem a lžící oleje. Umístěte plněné papriky do omáčky.
  6. Přikryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby. Pečte asi 40-50 minut nebo dokud nejsou papriky měkké a maso uvnitř je dokonale propečené.
  7. Během pečení občas otáčejte papriky a polévejte je omáčkou.
  8. Po upečení můžete plněné papriky ozdobit čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo koriandr.

Masové kuličky v rajské omáčce

Masové kuličky v rajské omáčce jsou chutným a sýtým pokrmem. Zde je recept na přípravu masových kuliček v rajské omáčce.

Ingredience

  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo směs)
  • 1 cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 1/2 hrnku strouhanky nebo strouhaného toustového chleba
  • 1 vejce
  • 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce oleje (olivový nebo rostlinný)
  • 500 ml rajčatové omáčky (můžete použít rajčatový protlak nebo konzervovaná rajčata)
  • 1 lžička cukru
  • Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo bazalka) pro ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mleté maso, jemně nasekanou cibuli, jemně nasekaný česnek, strouhanku nebo strouhaný toustový chléb, vejce, petrželku, sušený oregano, mletou sladkou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  2. Vytvořte z masové směsi malé kuličky o velikosti přibližně 3-4 cm.
  3. Na pánvi zahřejte olej na středním ohni. Postupně přidejte masové kuličky a smažte je z každé strany, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Můžete to udělat ve dvou až třech dávkách, aby se kuličky správně osmažily.
  4. Vyjměte osmažené kuličky z pánve a odložte stranou.
  5. Ve stejné pánvi na středním ohni zahřejte rajčatovou omáčku. Přidejte cukr a promíchejte.
  6. Vložte osmažené masové kuličky zpět do omáčky. Přikryjte pánvi a nechte vařit na středním ohni po dobu přibližně 15 až 20 minut, aby se kuličky dokonale propečené a omáčka propojily v jejich chutích.

Napsat komentář