Rajská omáčka je populární česká omáčka, která se ale používá v mnoha kuchyních po celém světě. Zde je recept na tradiční českou rajskou omáčku, k jejíž přípravě můžete použít ideálně vypěstovaná čerstvá rajčata z vlastní zahrádky nebo třeba rajský protlak.
- Rajská omáčka z čerstvých rajčat nebo rajského protlaku
- Plněné papriky v rajské omáčce
- Masové kuličky v rajské omáčce
Rajská omáčka z čerstvých rajčat nebo rajského protlaku
Ingredience
- 1 cibule (jemně nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce oleje
- 800 g rajčat (oloupaných a nasekaných) nebo 500 ml rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
Volitelně
- 1 lžička worchestrové omáčky
- 1 lžička hořčice
- Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo bazalka, nasekané)
Postup
- Na pánvi zahřejte olej a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte oloupaná a nasekaná rajčata nebo rajčatový protlak a promíchejte.
- Přidejte cukr, sušené bylinky (oregano, bazalku, tymián) a případně worchestrovou omáčku a hořčici. Dobře promíchejte.
- Přiveďte směs k varu a snižte teplotu na střední. Povařte omáčku asi 15 až 20 minut, nebo dokud se nezredukuje a nezíská konzistenci rajské omáčky.
- Omáčku mixérem nebo tyčovým mixérem jemně rozmixujte, aby byla hladká.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody. Pokud je příliš řídká, můžete ji nechat ještě chvíli vařit, aby se zahustila.
- Omáčku osolte a opepřete podle chuti. Případně můžete přidat čerstvé bylinky (petrželka nebo bazalka) pro vylepšení chuti.
- Rajskou omáčku můžete podávat s těstovinami, rýží, pečeným masem, kuřetem nebo zeleninou. Také se často používá jako základ pro různá jídla, například jako omáčka na pizzu.
Plněné papriky v rajské omáčce
Plněné papriky v rajské omáčce jsou skvělým pokrmem, který kombinuje chuťově bohaté plněné papriky s lahodnou a aromatickou rajskou omáčkou. Zde je recept na přípravu tohoto tradičního jídla.
Ingredience
- 4-6 paprik (volte pevné papriky vhodné k plnění)
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo směs)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 vejce
- 1/2 hrnku rýže (předvařené)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce oleje (olivový nebo rostlinný)
- 500 ml rajčatové omáčky (můžete použít rajčatový protlak nebo konzervovaná rajčata)
- 1 lžička cukru
- Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo koriandr) pro ozdobu (volitelné)
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Omyjte papriky, odstraňte jejich vršky a semínka.
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, vejce, předvařenou rýži, mletou sladkou papriku, sušený oregano, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Plňte papriky připravenou masovou směsí. Ujistěte se, že jsou papriky rovnoměrně naplněny, ale ne příliš přeplněné.
- V hluboké pekáčové formě smíchejte rajčatovou omáčku s cukrem a lžící oleje. Umístěte plněné papriky do omáčky.
- Přikryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby. Pečte asi 40-50 minut nebo dokud nejsou papriky měkké a maso uvnitř je dokonale propečené.
- Během pečení občas otáčejte papriky a polévejte je omáčkou.
- Po upečení můžete plněné papriky ozdobit čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo koriandr.
Masové kuličky v rajské omáčce
Masové kuličky v rajské omáčce jsou chutným a sýtým pokrmem. Zde je recept na přípravu masových kuliček v rajské omáčce.
Ingredience
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo směs)
- 1 cibule (jemně nasekaná)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 1/2 hrnku strouhanky nebo strouhaného toustového chleba
- 1 vejce
- 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce oleje (olivový nebo rostlinný)
- 500 ml rajčatové omáčky (můžete použít rajčatový protlak nebo konzervovaná rajčata)
- 1 lžička cukru
- Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo bazalka) pro ozdobu (volitelné)
Postup
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, jemně nasekanou cibuli, jemně nasekaný česnek, strouhanku nebo strouhaný toustový chléb, vejce, petrželku, sušený oregano, mletou sladkou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Vytvořte z masové směsi malé kuličky o velikosti přibližně 3-4 cm.
- Na pánvi zahřejte olej na středním ohni. Postupně přidejte masové kuličky a smažte je z každé strany, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Můžete to udělat ve dvou až třech dávkách, aby se kuličky správně osmažily.
- Vyjměte osmažené kuličky z pánve a odložte stranou.
- Ve stejné pánvi na středním ohni zahřejte rajčatovou omáčku. Přidejte cukr a promíchejte.
- Vložte osmažené masové kuličky zpět do omáčky. Přikryjte pánvi a nechte vařit na středním ohni po dobu přibližně 15 až 20 minut, aby se kuličky dokonale propečené a omáčka propojily v jejich chutích.