Rajská polévka – recept z čerstvých rajčat

Rajská polévka je oblíbenou a osvěžující polévkou, kterou můžete snadno připravit buď z čerstvých rajčat, protlaku, nebo zavařené rajčatové omáčky. Zde je základní recept na rajskou polévku, kterou můžete podle sebe vylepšit.

Ingredience

  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 800 g loupaných rajčat (z konzervy nebo čerstvých)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička cukru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na dochucení (např. petrželka, bazalka nebo oregano)

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej nebo máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  2. Přidejte loupaná rajčata a vařte je společně s cibulí a česnekem asi 10 minut, dokud se rajčata rozpadnou.
  3. Přidejte zeleninový vývar, cukr, sůl a pepř. Přiveďte polévku k varu, pak snižte teplotu a vařte ji dalších 15 až 20 minut.
  4. Pomocí mixéru nebo tyčového mixéru rozmixujte polévku do hladké konzistence.
  5. Polévku můžete případně ještě přecedit, abyste odstranili semínka z rajčat.
  6. Vraťte polévku zpět do hrnce a při zahřívání ji dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  7. Před podáváním přidejte čerstvé bylinky a promíchejte.
  8. Podávejte rajskou polévku horkou s kousky čerstvého chleba nebo s křupavými krutony.

Tento recept je základní verzí rajské polévky, kterou si můžete dle svého gusta upravit. Například můžete přidat do polévky další zeleninu (mrkev, papriku, celer) nebo zvýraznit chutí bylinek.

Jak jednoduše oloupat rajčata?

Oloupat rajčata můžete velice snadno podle tohoto ověřeného postupu a připravit si je tak například pro rajskou polévku z čerstvých rajčat.

  1. Připravte si rajčata a velký hrnec vody. Hrnec by měl být dostatečně velký, aby se do něj vešla všechna rajčata.
  2. Na vrchu každého rajčete udělejte křížový řez skrz slupku. Řez by neměl být příliš hluboký, pouze aby se prořízla slupka.
  3. Přiveďte vodu k varu a přidejte rajčata. Vařte je asi 30 sekund až 1 minutu, než se slupka začne loupat.
  4. Poté vyjměte rajčata z vroucí vody a přesuňte je do misky s ledovou vodou. Nechte je v ledové vodě asi 1 minutu, aby se zastavil proces vaření.
  5. S pomocí nože nebo prstů opatrně odstraňte slupku z rajčat. Slupka by se měla snadno sundávat a odhalit hladké dužnaté rajče.
  6. Pokud se některá část slupky drží, můžete ji odstranit nožem nebo oloupat prsty.

Oloupaná rajčata můžete následně použít ve vašich receptech, jako jsou rajské polévky, omáčky nebo saláty. Odstranění slupky rajčat zlepší jejich texturu a odstraní nežádoucí vlákna.

Jaká rajčata můžeme použít na tuto polévku?

Na rajskou polévku se nejčastěji používají čerstvá rajčata s intenzivní, sladko-kyselou chutí. Existuje ale několik dalších možností, v jaké podobě můžete použít rajčata při přípravě rajské polévky.

  • Čerstvá rajčata: Pokud preferujete čerstvá rajčata, vybírejte druhy s bohatou chutí a vyšší obsahem šťávy. Můžete použít rajčata v létě, kdy jsou nejchutnější a nejšťavnatější. Před použitím byste měli rajčata spařit v horké vodě a oloupat je, abyste odstranili slupku.
  • Oloupaná rajčata z konzervy: Oloupaná rajčata z konzervy jsou pohodlnou volbou, protože jsou již oloupaná a připravená k použití. Mají výraznou chuť a jsou k dispozici po celý rok.
  • Rajčatová omáčka: Rajskou polévku můžete připravit také s rajčatovou omáčkou. Tato omáčka je vyrobena z dušených a rozmixovaných rajčat, která mají koncentrovanou chuť a jsou vhodná pro polévky a omáčky.

Při výběru rajčat na rajskou polévku si vybírejte kvalitní a zralá rajčata, která jsou sladká a šťavnatá. Chcete-li dosáhnout intenzivnější chuti, můžete také přidat trochu rajčatového koncentrátu nebo sušených rajčat do polévky.

Napsat komentář