Tento rebarborový koláč s malinami je lehce kyselý, ale zároveň sladký díky malinám a drobence. Výborně se hodí k odpolední kávě nebo jako dezert. Je příjemně osvěžující a skvěle se hodí i v letních dnech jako příjemně svěží moučník.
Ingredience
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (studeného)
- 50 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 špetka soli
Náplň
- 300 g rebarbory nakrájené na malé kousky
- 150 g čerstvých nebo mražených malin
- 100 g cukru (podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice podle chuti
Drobenka na koláč
- 100 g hrubé mouky
- 80 g cukru
- 80 g másla (pokojová teplota)
Postup
- Smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli.
- Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a promíchejte prsty, dokud směs nebude připomínat drobenku.
- Přidejte vejce a rychle vypracujte hladké těsto.
- Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho alespoň 30 minut odpočinout v lednici, ideálně klidně déle, pokud máte čas.
- Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- V misce smíchejte rebarboru s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou, kukuřičným škrobem a mletou skořicí. Potom nechte chvíli odležet.
- Přidejte maliny a jemně promíchejte.
- V míse smíchejte hrubou mouku, cukr a máslo a rukama vytvořte drobenku.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Těsto vyválejte na plát a přeneste do formy na koláč (o průměru zhruba 26 cm). Těsto lehce přimáčkněte ke krajům formy a udělejte malé okraje.
- Na těsto rovnoměrně rozložte rebarborovo-malinovou směs.
- Posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě asi tak 45 minut, dokud těsto i drobenka nezezlátnou a rebarbora nezměkne.
- Upečený koláč nechte vychladnout a podávejte samotný nebo třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s kvalitní šlehačkou.