Rebarborový koláč s malinami – recept

Tento rebarborový koláč s malinami je lehce kyselý, ale zároveň sladký díky malinám a drobence. Výborně se hodí k odpolední kávě nebo jako dezert. Je příjemně osvěžující a skvěle se hodí i v letních dnech jako příjemně svěží moučník.

Ingredience

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

Náplň

  • 300 g rebarbory nakrájené na malé kousky
  • 150 g čerstvých nebo mražených malin
  • 100 g cukru (podle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté skořice podle chuti

Drobenka na koláč

  • 100 g hrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 80 g másla (pokojová teplota)

Postup

  1. Smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli.
  2. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a promíchejte prsty, dokud směs nebude připomínat drobenku.
  3. Přidejte vejce a rychle vypracujte hladké těsto.
  4. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte ho alespoň 30 minut odpočinout v lednici, ideálně klidně déle, pokud máte čas.
  5. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
  6. V misce smíchejte rebarboru s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou, kukuřičným škrobem a mletou skořicí. Potom nechte chvíli odležet.
  7. Přidejte maliny a jemně promíchejte.
  8. V míse smíchejte hrubou mouku, cukr a máslo a rukama vytvořte drobenku.
  9. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  10. Těsto vyválejte na plát a přeneste do formy na koláč (o průměru zhruba 26 cm). Těsto lehce přimáčkněte ke krajům formy a udělejte malé okraje.
  11. Na těsto rovnoměrně rozložte rebarborovo-malinovou směs.
  12. Posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě asi tak 45 minut, dokud těsto i drobenka nezezlátnou a rebarbora nezměkne.
  13. Upečený koláč nechte vychladnout a podávejte samotný nebo třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s kvalitní šlehačkou.

Napsat komentář