Pokud chcete udělat brusinky z rybízu, můžete ho jednoduše připravit v sladkém nálevu. Zde je recept, který vám umožní dosáhnout podobné chuti jako u brusinek. Je to skvělý způsob, jak zpracovat rybíz a mít dost “brusinek”, i když falešných. Recept na rybíz ala brusinky je skvělou variantou a způsobem, jak zpracovat úrodu.
Ingredience
- 2 hrnky červeného rybízu
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Rybíz důkladně omyjte a zbavte stopky.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu a cukr. Přiveďte k varu za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Přidejte rybíz, citrónovou šťávu a citrónovou kůru ideálně z bio cotrónů (pokud ji používáte) do hrnce. Vařte na středním ohni asi 5 až 10 minut, dokud rybíz nezměkne a nezačne se rozpadat.
- Poté odstraňte hrnec z ohně a přidejte vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
- Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji přeneste do chladničky. Nechte ji chladit nejméně 1 hodinu, aby se chutě promísily a dezert zchladil.
- Rybízový kompot můžete podávat samotný jako dezert, přidat ho do tvarohu nebo posypat nastrouhanou čokoládou nebo šlehačkou.
Tímto způsobem připravený rybízový kompot bude mít sladkou a kyselou chuť podobnou brusinkám. Můžete si ho vychutnat jako osvěžující dezert nebo ho využít jako přísadu do různých receptů, jako jsou koláče, těstoviny nebo dezerty s tvarohem.
Rybíz můžete samozřejmě připravit stejným způsobem ve větším množství a nakonec zavařit.