Řecký salát je tradiční jídlo pocházející z Řecka, které se stalo oblíbeným po celém světě. Je známý pro svou jednoduchost, svěžest a výbornou chuť. Tady máte recept na skvělý řecký salát, který vás příjemně zasytí a přitom osvěží. Jedná se o skvělý letní salát plný chutí.
Ingredience
- 3 až 4 středně velká rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 středně velká okurka, nakrájená na kostičky
- 1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1/2 zelené papriky, nakrájené na plátky nebo kostičky
- 200 g řeckého sýra feta, nakrájeného na kostičky nebo na plátky
- 12 až 15 černých oliv
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa nebo bílého octa
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvý kopr nebo petrželka na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Ve velké míse smíchejte nakrájená rajčata, okurku, cibuli a zelenou papriku.
- Přidejte nakrájený řecký sýr feta a olivy.
- V menší míse smíchejte olivový olej, ocet, sušený oregano, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience v zálivce spojí.
- Zálivku přelijte přes všechen obsah mísy s rajčaty, okurkami, cibulí, paprikou, sýrem fetou a olivami.
- Dobře promíchejte salát, aby se všechny ingredience propojily se zálivkou a byly rovnoměrně pokryty.
- Nechte řecký salát odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se chutě propojily a salát se vychladil.
- Před podáváním můžete Řecký salát ozdobit nasekaným čerstvým koprem nebo petrželkou.
Řecký salát s rajčaty a sýrem feta je skvělou volbou pro vegetariány, milovníky zeleniny a všechny, kteří si chtějí vychutnat tradiční řeckou kuchyni. Můžete si ho přizpůsobit podle svých preferencí, například přidáním některých bylinek nebo avokáda.