Řecký salát – recept s rajčaty a sýrem feta

Řecký salát je tradiční jídlo pocházející z Řecka, které se stalo oblíbeným po celém světě. Je známý pro svou jednoduchost, svěžest a výbornou chuť. Tady máte recept na skvělý řecký salát, který vás příjemně zasytí a přitom osvěží. Jedná se o skvělý letní salát plný chutí.

Ingredience

  • 3 až 4 středně velká rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1 středně velká okurka, nakrájená na kostičky
  • 1/2 červené cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1/2 zelené papriky, nakrájené na plátky nebo kostičky
  • 200 g řeckého sýra feta, nakrájeného na kostičky nebo na plátky
  • 12 až 15 černých oliv
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa nebo bílého octa
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvý kopr nebo petrželka na ozdobu (nepovinné)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte nakrájená rajčata, okurku, cibuli a zelenou papriku.
  2. Přidejte nakrájený řecký sýr feta a olivy.
  3. V menší míse smíchejte olivový olej, ocet, sušený oregano, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience v zálivce spojí.
  4. Zálivku přelijte přes všechen obsah mísy s rajčaty, okurkami, cibulí, paprikou, sýrem fetou a olivami.
  5. Dobře promíchejte salát, aby se všechny ingredience propojily se zálivkou a byly rovnoměrně pokryty.
  6. Nechte řecký salát odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se chutě propojily a salát se vychladil.
  7. Před podáváním můžete Řecký salát ozdobit nasekaným čerstvým koprem nebo petrželkou.

Řecký salát s rajčaty a sýrem feta je skvělou volbou pro vegetariány, milovníky zeleniny a všechny, kteří si chtějí vychutnat tradiční řeckou kuchyni. Můžete si ho přizpůsobit podle svých preferencí, například přidáním některých bylinek nebo avokáda.

Napsat komentář